Питання миротворчих сил на Донбасі буде першим у розмові з генсеком ООН – Єльченко

Новопризначений посол України в ООН Володимир Єльченко заявив, що при першому ж персональному спілкуванні з генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном спитає про можливу вілправку миротворчих сил в Україну.

Про це він розповів в інтерв'ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

«Це (питання про звернення України щодо миротворчих сил – Ред.) буде одним із перших питань, яке я порушу під час персонального спілкування з генеральним секретарем ООН у Нью-Йорку», – наголосив Єльченко.

За його словами, є держави, крім Росії, які мають сумніви в доцільності цього кроку, а також вважають, що це буде дуже дорого коштувати і їм доведеться платити величезні кошти. Які саме країни цим переймаються, Єльченко не уточнив.

«Я не кажу, що це для них головна проблема, але одна з таких. Висувається аргумент: мовляв, дивіться, є ж уже моніторингова місія ОБСЄ, яка працює. Чому ви, українці, вважаєте, що будь-яка місія ООН буде краще, ефективніше працювати, ніж ось така місія», – каже посол України в ООН.

Також Єльченко стверджує, що не знає, чому ООН досі не відкрила свій офіс в Україні, але обіцяє, що звернеться до генсека ООН із цим питанням.

«Для цього не потрібне рішення Радбезу. Рішення про відкриття офісу приймає генеральний секретар ООН. Можна припустити, що на нього тисне Росія. Але, в принципі, якщо би ми були більш наполегливими, то рішення про відкриття офісу можна було б досягти», – заявив він.

Крім того, Єльченко розповів, що замість миротворчого контингенту ООН в Україну, можливо, буде відправлена поліцейська місія Європейського Союзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО