Податкова реформа Мінфіну копіює естонську податкову модель – експерт

Андрій Новакекономіст

У запропонованій податковій реформі Мінфін пропонує діяти за принципом «все по 20%» для основних податків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи пропозиції Мінфіну щодо нової податкової реформи.

«У пропозиціях Міністерства фінансів щодо податкової реформи багато в чому копіюється естонська податкова система. Зокрема, пропонується запровадити принцип «все по 20%». Тобто основні податки матимуть єдину ставку – 20%. ПДВ буде 20% для всіх, податок на доходи фізичних осіб – 20%, ЄСВ – 20% та податок на прибуток із підприємств – також 20%», – розповідає Новак.

Крім того, економіст уточнив, що соціальні питання будуть вирішуватися залежно від ступеня популізму уряду, парламентської коаліції та опозиції.

«Якщо вирішать, що потрібно зіграти в популізм із соціальною метою, то наявний податок скасують, а якщо головне – це мати дохід, то все ж залишать. Вибори вже пройшли й градус популізму має зменшуватись», – підкреслив Андрій Новак.

Також експерт відзначив, що проектом Держбюджету-2016 передбачається підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати впродовж року приблизно на 12%.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько зазначила, що Україні потрібна власна податкова модель, яка відповідатиме нашим реаліям.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО