Стратегія стримування РФ така ж актуальна, як у часи холодної війни – заступник генсека НАТО

Заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу на Берлінській безпековій конференції-2015 заявив, що на даному етапі щодо РФ з боку Заходу може бути прийнятна лише одна концепція – стримування.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За його словами, після розпаду СРСР Захід почав діяти в напрямку партнерства та налагодження дружніх відносин, але наразі це недоречно, оскільки все, що робить РФ, вимагає повернення до політики стримування.

«Щодо Європи, то повірте, я знаю, що «стримування» – не надто популярне слово. Декому воно нагадує часи холодної війни. Кажуть, що було б добре в сучасному світі його не вживати, начебто стримування – це акт війни чи агресії. Та я абсолютно з цим не згоден. Бути сильними настільки, щоб інші побоювалися напасти на вас, не є агресією. Якщо НАТО має потужні збройні сили, то це не тому, що ми прагнемо війни, а навпаки – прагнемо її уникнути», – пояснив свою позицію Вершбоу.

На його думку, концепція стримування не є застарілою, вона настільки ж актуальна сьогодні, як і раніше.

«А забезпечивши надійне стримування ревізіоністської Росії, ми матимемо кращу основу для подальших відносин з Москвою», – сказав він.

Директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця також розповів, що Путін і далі веде війну, а не грається в АТО, тому результатом може стати капітуляція не РФ, а України, якщо з нашого боку буде продемонстрована слабкість.

Таке враження, що ми намагаємося перевиконати план у тому сенсі, що якомога швидше роззброюємо українські підрозділи на території бойових дій, зазначив Перепелиця.

«І рапортуємо: ми відвели зброю, ми розмінували позиції. Ну тоді давайте взагалі відкриємо шлях для подальшої ескалації бойовиків, послаблюючи свою оборону. Вони ж бачать, що українці підіграють, а це значить, що є можливість експансії», – наголосив експерт.

Нагадаємо, що РФ вчергове порушила Мінські домовленості та знову почала обстрілювати позиції українських військових.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО