Чи зважиться Порошенко «здати» Шокіна? Експерти

Костянтин Бондаренкополітолог
Віктор Небоженкополітолог

Сама лише відставка нічого не дає. На місце Шокіна Порошенко поставить ще з десяток аналогічних фігур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Констянтин Бондаренко, аналізуючи ймовірну відставку Шокіна у зв'язку з останніми подіями та затриманням Корбана.

«Відставка генпрокурора сама по собі нічого не дає. Порошенко поставить ще з десяток аналогічних фігур, і в даній ситуації не сам Шокін визначає діяльність прокуратури, а Президент це повністю контролює. Збір підписів проти Шокіна – це просто сигнал для самого Президента, щоб показати, скільки депутатів ВР проти Президента», – розповідає експерт.

На його думку, Шокін відчуває покровительство Президента, і лише в разі, якщо Порошенко вирішить, що його потрібно «здати», його відправлять у відставку.

«Шокін – людина, яка готова будь-яку ідею Президента втілити в життя. Він це демонстрував ще у 2005 році, підставлявся, неодноразово йшов на неправові рішення, потім переховувася за кордоном за це. Але він якраз сумлінний виконавець», – констатує політолог.

Водночас політолог Віктор Небоженко вважає, що прокурорська гвардія переживатиме складні часи.

«Президент буде триматися за Шокіна до останнього. Вони мислять однаково, мають однакових ворогів, однакові інтереси. Якщо Шокін і піде, то з інших причин, за своєї волі. Навіщо тоді змушувати робити такі безглузді арешти, а потім звільняти його з роботи? Тоді наступного генпрокурора не вдасться змусити заарештувати чергового «Корбана», – переконаний Небоженко.

Він припустив, що, можливо, Шокін навітьі не прийде до ВР, а відправить заступника.

«Щоб було зовсім весело, ним може бути Сакварелідзе. Ти ж заступник, іди, пояснюй. І Сакварелідзе виступить, але ти самим може «вбити» себе як кандидата на місце Шокіна. Можливо, Сакварелідзе тонко виводять з гри. Саакашвілі уже сказав, що головний ворог України не Путін, а Коломойський. Корбан – права рука Коломойського. Сакварелідзе може вийти й сказати: так, Корбан небезпечна особа. А отже, коли буде розгляд кандидатури нового генпрокурора, частина ВР за нього не проголосує. В цьому сенсі АП хитрує», – розповідає Віктор Небоженко.

Нагадаємо, ще влітку Олег Ляшко заявив, що фракція «Радикальної партії» ініціює в парламенті розгляд питання про відставку Шокіна. Переглянути всі обіцянки лідера «РПЛ» Олега Ляшка можна тут.

Тоді ж народний депутат Олександр Дубінін сказав, що фракція «Блоку Петра Порошенка» не підпишеться за відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО