Президент пояснив, чому не може посилити покарання за хабарництво

Президент Україні Петро Порошенко відповів на чергову петицію, цього разу – щодо посилення відповідальності державних службовців за хабарництво.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Адміністрацію Президента.

Автор петиції, під якою підписалися майже 30 тисяч українців, вимагає збільшення покарання для чиновників-хабарників до 20 років позбавлення волі.

«Згідно з чинним законодавством України, кримінальна відповідальність за вказаний злочин передбачена статтею 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» Кримінального кодексу України. Санкція зазначеної статті передбачає міру покарання у вигляді позбавлення волі терміном від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією», – йдеться у відповіді Глави держави.

В Адміністрації Президента зазначають, що максимальний термін покарання за особливо тяжкі злочини (у тому числі вбивство) в Україні складає 15 років, тож впровадження 20-річного терміну ув'язнення для хабарників було б нелогічним.

«Внесення зміни лише до однієї статті Кримінального кодексу України щодо посилення міри покарання державним службовцям до двадцяти років позбавлення волі може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення порівняно з іншими злочинами, передбаченими кримінальним законодавством України», – зазначається у відповіді Президента. При цьому Глава держави додає: «На рівень хабарництва більше впливає не суворість, а невідворотність покарання».

Нагадаємо, днями Петро Порошенко заявив, що рішення щодо скасування можливості внесення застави в судах корупціонерами має бути розглянуте Верховною Радою вже до кінця поточного пленарного тижня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО