Олланд і Меркель хочуть швидше забути про проблеми України – Жебрівський

Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає, що президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель хочуть швидше забути про проблеми в Україні.

Про це він сказав «Слову і Ділу», коментуючи підсумки зустрічі членів «нормандської четвірки» в Парижі.

«Олланд і Меркель хочуть швидше забути про проблеми в Україні і почати торгувати з Росією. Путін не зацікавлений у стабілізації і переговори були дуже важкими. Кінцевого результату ми поки не розуміємо і не знаємо», – зазначив Жебрівський.

Водночас, глава Донецької ВЦА підтримав відведення озброєння калібру менше 100 мм від лінії розмежування сторін. «Якщо це забезпечить збереження хоча б одного життя мирного жителя або українського військового, то це насправді дуже добре», – пояснив він.

При цьому Жебрівський відзначив і неприємні сторони цих переговорів. «Кордон збираються перекривати тільки після того, як відбудуться вибори. Це дуже неприємно. Тому що «план Мореля» дозволяє нинішнім бойовикам брати участь у виборах», – пояснив керівник Донецької області.

На даний момент у регіоні бойовики ще не почали відведення озброєнь. За словами ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка, вони збираються відводити зброю після 18 жовтня, коли на підконтрольній сепаратистам території пройдуть вибори.

Відведення великокаліберного озброєння на 15 км дозволяє швидко підвести її назад, а озброєння калібром до 100 мм українська сторона матиме і зможе обороняти українські позиції. Але в тому, що бойовики виконуватимуть поставлені умови, Жебрівський сумнівається.

Нагадаємо, раніше спікер Адміністрації Президента Андрій Лисенко повідомив, що українська сторона першою почала відведення озброєнь калібром менше 100 мм, у той час, як відповідні кроки представників бойовиків на Донбасі поки документально не зафіксовані.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що жодного «плану Мореля» не існує. За його словами, є деякі пропозиції, частина яких може бути прийнята до уваги, а частина – точно ні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО