Квіташвілі могли залишити через вплив фармацевтичної мафії – експерт

Віктор Таранполітичний експерт

Є декілька варіантів, чому Квіташвілі залишили: або не все так погано й певні зрушення все ж є, або до цього причетна фармацевтична мафія.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи протистояння Міністерства охорони здоров'я і профільного комітету парламенту.

«Говорити, що зовсім нічого не робиться, також не зовсім правильно, адже певні позитивні зміни в роботі були, зокрема закон, який дозволяє допускати міжнародні організації до участі в закупівлях. Як одна з причин чому не було відставки. Але чому є негатив щодо Квіташвілі? Тому що він так і не зміг подолати корупцію в держзакупівлях препаратів і про це неодноразово говорили громадські організації та комітет Соболєва в тому числі. Найгірше, що він призначає в Міністерство представників фармкомпаній, які лобіюють бізнес українських фармкомпаній і ми маємо й надалі корупцію в закупівлях», – аналізує Таран.

Зокрема, тут слід згадати, як зазначив експерт, заяву про те, що Міністерство охорони здоров'я перебуває цілковито під крилом фармацевтичної мафії.

«Однією з причин того, що відставка не відбулася, могло бути й те, що представники цієї ж фармацевтичної мафії натисли на певні групи в парламенті, тому й не вистачило голосів. Боротьба триватиме далі. Зараз, якщо Квіташвілі зможе запросити міжнародні організації до закупівель і провести їх, всі звинувачення зникнуть, тоді це рішення вірне. Якщо ж норми закону не запрацюють, корупція не буде зменшуватись, а це ми швидко побачимо, тоді можна вважати, що мафія взяла під крило не лише МОЗ, але й фракції, групи депутатів», – пояснив спеціаліст.

Нагадаємо, Олександр Квіташвілі написав заяву про відставку з посади міністра охорони здоров'я України ще в липні, не чекаючи результатів перевірки діяльності МОЗ. Однак дотепер парламент не прийняв його відставку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО