Попри промахи, Квіташвілі може зберегти посаду – експерт

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог
Андрій Гукмедичний експерт

Квіташвілі і зараз продовжує виконувати свої обов'язки і не факт, що його відставка відбудеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лікар Інституту нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова АМН України Андрій Гук, аналізуючи інформацію про те, що Громадська рада МОЗ висловила довіру Олександру Квіташвілі.

«Кожна організація сама готує клопотання й листи в індивідуальному порядку, оскільки не в компетенції громадської ради голосувати за такі питання, й значна частина організацій висловила вотум довіри Квіташвілі. Крім того, Квіташвілі не звільнено – він написав заяву про відставку, яку має розглянути Кабмін. Наразі Квіташвілі продовжує виконувати свої обов'язки», – розповідає фахівець.

На його думку, враховуючи всі обставини, не виключено, що Верховна Рада висловить вотум довіри Квіташвілі й не проголосує за його відставку. Тим більше, що сьогодні Кабмін вніс пакет законопроектів, які були підготовлені командою Квіташвілі з реформи охорони здоров'я.

«У тому, що не були проведені закупівлі, звичайно, є провина міністра, але були й інші об'єктивні причини. Поламати стару систему, яка завжди працювала, не так просто. Хоча, його недопрацювання також, безумовно, є», – вважає Гук.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Громадська рада МОЗ висловив довіру Олександру Квіташвілі.

Водночас політолог Віктор Каспрук впевнений, що це питання потрібно розглядати комплексно, не забуваючи про те, що міністр все одно людина Порошенка і представник грузинської команди, що підключена для проведення реформ.

«Дійсно потрібно реформувати галузь, щоб медицина не була можливістю тільки для багатих. Але не виключено, що для цього потрібно більше часу, ніж той, який мав Квіташвілі. Крім того, він показував, що все ж шукає виходи з медичної кризи в Україні, тому йому можуть дати ще можливість попрацювати на цій посаді. Крім того, всі серйозні кадрові баталії розпочнуться з вересня», – припускає Каспрук.

Відзначимо, що сам Квіташвілі заявляє, що для реалізації реформ уже все готово, і це, на його думку, перший і останній шанс України змінити систему охорони здоров'я. Перш ніж звинувачувати його в чомусь, Квіташвілі просить дочекатися результатів службового розслідування, яке завершиться 10 липня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: