Квіташвілі і вакцини: сумна історія з нещасливим кінцем

Читать на русском
На Закарпатті зафіксовано рідкісний вірус поліомієліту. ВООЗ пов'язує подію з низьким рівнем вакцинації населення.
Фото: Укрінформ

В Україні знову не вистачає ліків. Цього разу через нестачу вакцин зафіксовано два випадки поліомієліту. Спалах стався на Закарпатті, ВООЗ пов'язує повернення хвороби з низькою імунізацією населення в країні.

Інформація про захворювання двох дітей підтвердилася ще 28 серпня. Одній дитині – чотири роки, іншій – 10 місяців. І обоє не були вакциновані від поліомієліту. Втім, дві хворих дитини в нинішніх умовах – навіть позитивна цифра. У 2014 році щепленими від цього страшного захворювання, що викликає параліч, були менше половини (49%) українських дітей. У 2015 році ситуація лише погіршилась: 14% дітей до одного року змогли отримати щеплення.

«Той факт, що ці двоє дітей були діагностовані у Закарпатській області, не означає, що вірус не поширився на інші регіони України», – заявляє представниця Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан. І просить не їздити на Закарпаття, попередньо не пройшовши вакцинації.

Ну а дітям, які проживають на зараженій території, залишається тільки сподіватися на Міністерство охорони здоров'я. Швидко зупинити поширення вірусу може загальна імунізація за допомогою оральної вакцини. А для цього реакція має бути невідкладною й категоричною.

Глава МОЗ Олександр Квіташвілі вже пообіцяв «масштабні заходи з додаткової вакцинації дітей оральною поліовакциною». Там навіть відзвітували про отримання «певної кількості» вакцин від ВООЗ, ЮНІСЕФ та уряду Канади. «Зараз ми працюємо з ВООЗ і ЮНІСЕФ з розробки плану протидії спалаху й отримання достатньої кількості вакцин для дітей різних вікових груп», – заявив заступник міністра Ігор Перегінець.

Але при цьому варто відзначити, що проблема нестачі ліків проти поліомієліту – не нова. І в українському МОЗ знали про неї давно: протягом останніх семи років відбувалося систематичне недофінансування програми імунопрофілактики, тому на сьогодні й існує дефіцит ліків для щеплень.

«Дефіцит існує по всьому календарю щеплень, оскільки система закупівель та планування вакцин в останні роки була недосконалою. І в результаті ми опинилися в ситуації, коли кількість вакцин абсолютно не відповідає нашим потребам», – заявив Перегінець.

Обіцянки Квіташвілі не допомогли забезпечити чернівецьких немовлят вакцинамиЦьогоріч недоотримання профілактичних вакцин для новонароджених у Чернівецькій області складає 60-70%.

За його словами, МОЗ почало роботу з ЮНІСЕФ для опрацювання меморандуму по взаємодію. «Закупівля вакцин з допомогою ЮНІСЕФ дозволить нам здійснювати ці процедури швидше, набувати потенційно більше вакцин за нижчою ціною, що повинно покрити наші потреби. Крім того, ми отримали гуманітарну допомогу за підтримку уряду Канади по лінії ВООЗ і ЮНІСЕФ, що стосується профілактики поліомієліту, зараз буде поставлятися друга партія вакцини», – розповів заступник міністра.

Існують і проблеми з закупівлею інших вакцин. Як чесно зізнався сам Квіташвілі, ситуація по всій країні дуже важка. «По всій країні це велика проблема (з вакцинами), а в Харківській області, у Дніпропетровській області та в Запорізькій області, де велика кількість переселенців, ще важча ситуація. Це, в основному, вакцина БЦЖ і проти дифтерії», – сказав міністр.

Менше з тим, попри всі старання Міністерства, українські діти продовжуватимуть страждати. Адже грошей, виділених з Бюджету цього року на закупівлю вакцин, не вистачає для стовідсоткового покриття потреб.

«Протягом останніх семи років тією чи іншою мірою мало місце недофінансування програми імунопрофілактики, тому до теперішнього часу потреби накопичилися. Щоб їх покрити, необхідно мінімум у три рази більше грошей, ніж ми отримали цьогоріч. У 2015 році ми отримали понад 500 мільйонів гривень, але для задоволення відкладеного попиту на вакцини нам потрібно більше мільярда», – заявив Перегінець.

Чому про цю суму не мовчали, коли закладалися кошти до Держбюджету країни – велике питання. Цифри щодо нестачі вакцин у розпорядженні МОЗ точно були. Тепер же українцям потрібно чекати наступного року та сподіватися, що медичне відомство зможе нарешті добути достатньо грошей, щоб забезпечити щепленнями всіх, хто його потребує. Але, як показує досвід цього року, необхідних ліків можна і не дочекатися. Адже міністр Квіташвілі вже обіцяв закупити сироватку від ботулізму і провести пілотну закупівлю вакцин через ЮНІСЕФ. Але віз, як кажуть, і нині там. Та й сам Квіташвілі, незважаючи на всі промахи й заяву про звільнення, також.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: