Тарифи на воду в різних регіонах відрізнятимуться – експерт

Юрій Корольчукексперт з енергетики

В тій ситуації, в якій перебуває ринок енергоносіїв, і враховуючи фінансові можливості соцгруп, недоречно скасовувати єдиний тариф на воду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що в Україні скасували єдиний тариф на воду.

«Таке рішення може бути доречним, коли у нас буде абсолютно сформований ринок енергоносіїв, але не зараз. Це означає, що нас позбавляють вибору, і буде один постачальник. Відповідно, зараз надано таке право й можливість учасникам цього ринку визначати тариф та подавати його до НКРЕКУ», — аналізує спеціаліст.

За великим рахунком, на його думку, ми ризикуємо отримати різні тарифи в різних регіонах. Нічого страшного не станеться, бо в різних регіонах і так встановлюють різні тарифи, залежно від того, наскільки затратне виробництво, дороге обладнання.

«Однак на даному етапі це робити зарано, поки має залишатися єдиний підхід до формування тарифів. Хоча насправді, це неправильно, й слід відходити від цього, але фінансові можливості соціальних груп населення не дозволяють. Ми не настільки захищені державою. Поки що логіки у такому рішенні немає, й контроль за тим, щоб був свого роду усереднений тариф, має бути в держави. З часом буде ринок, різні постачальники, й ми до цього дійдемо», — пояснює Юрій Корольчук.

Нагадаємо, тарифи на централізоване постачання гарячої води для населення з 1 квітня 2015 року зросли на 55-57%, а холодної — на 25%.

Як відомо, Арсеній Яценюк у травні пообіцяв, що призначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) пройдуть аудит 4-х міжнародних компаній.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО