Романюка на виборах у Луцьку підтримає «БПП» – експерт

Микола Романюк

Луцький міський голова Микола Романюк матиме на майбутніх виборах партійну підтримку «БПП-Солідарності», а його ймовірними союзниками можуть виступити ВО «Батьківщина» та «Об’єднання «Самопоміч».

Про це в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» журналістам «Слова і Діла» розповіла доктор політології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк) Оксана Ярош.

За її словами, вже зараз можна спрогнозувати, що основна боротьба в Луцьку розгорнеться між двома кандидатами та їхніми командами, які вийдуть до другого туру.

«Один претендент – це чинний міський голова Микола Романюк, передвиборчі обіцянки якого виконані приблизно наполовину, що, як на мене, є достатньо непоганим результатом у порівнянні з іншими. Проте наряду з успіхами залишились проблеми стану доріг та тротуарів, сміттєпереробного заводу, енергозбереження. Луцьк як стародавнє місто має прекрасні середньовічні пам’ятки, головна з яких – Замок Любарта. А навколо замку – неестетичний Старий ринок, який на словах брались переносити та вдосконалювати безліч кандидатів. Проте, на жаль, не вдалося це поки й Миколі Романюку», – констатує спеціаліст.

Ключовими закидами, які, на думку Ярош, використовуватимуть опоненти Романюка, стануть відсутність чіткої стратегії розвитку міста та кадрова політика чинного міського голови.

«Луцьк функціонує у тій самій системі фінансових координат, що і вся країна. Зробити «соціальне та економічне диво» в окремому місті – утопія. Микола Романюк матиме партійну підтримку «БПП-Солідарності». Ймовірно, його кандидатуру на повторне обрання підтримає ВО «Батьківщина», а також «Самопоміч», оскільки заступник міського голови Яковлєв є представником цієї політсили», – аргументує свою позицію політолог.

Щодо другої команди, то сюди, за словами Ярош, слід віднести представників Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», від якого планують висувати Олександра Товстенюка.

«Фонд «Новий Луцьк» активно діє у Луцьку з 2011 року, має свою однойменну депутатську групу у Луцькій міській раді. Проте мінусом у кандидуванні Товстенюка є низький рівень його особистої впізнаваності серед містян. Скоріш за все, його висуватиме «Укроп», білбордами якого щедро засіяні луцькі вулиці», – ділиться своїми прогнозами політолог.

Крім того, за її словами, не обійдеться на цих виборах у Луцьку й без технічних кандидатів.

«Якщо не брати до уваги всіх вищеназваних, решта кандидатів поки у медіапросторі особливо себе не проявили. Хоча однозначно слід очікувати висунення кандидата від ВО «Свобода», хоча б для того, щоб зберегти власне кадрове реноме», – впевнена Ярош.

Однак, як підкреслила політолог, для повного розуміння ситуації потрібно все ж дочекатися реєстрації головних претендентів.

Нагадаємо, самостійно моніторити хід майбутньої місцевої виборчої кампанії 2015 року відтепер можна за допомогою нового онлайн-спецпроекту від системи народного контролю «Слово і Діло» – «ОБРАНІ».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО