Зеленський відкрив Саміт миру у Швейцарії: що сказав президент

Читать на русском
На саміті миру у Швейцарії, який проходить 15 та 16 червня, розглянуть три ключові пункти формули миру, які підтримують всі учасники саміту.
Getty Images

У швейцарському Бюргенштоці розпочалося перше пленарне засідання Глобального саміту миру. Зі вступними промовами його розпочали президент України Володимир Зеленський та голова Швейцарії Віола Амхерд. Зокрема, за словами Зеленського, на заході розглянуть три ключові пункти формули миру, які підтримують всі учасники саміту.

Про це йдеться у трансляції саміту.

Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші крокиНа Саміт миру до Швейцарії запрошено понад 160 делегацій. Учасники розроблять спільний план на основі формули миру Зеленського, в якому запропонують рф конкретні кроки щодо припинення війни. Деталі – на інфографіці.

Згідно зі словами Зеленського, перший саміт миру буде сфокусований на першочергових пунктах української формули миру - ядерна, гуманітарна та продовольча безпеки.

«Ми сфокусуємось на цих першочергових пунктах формули миру. Працюючи над ними, ми можемо досягти угоди та створити план дій для кожного пункту формули миру», - сказав президент.

Керівник держави наголошує, що сьогоднішній інавгураційний саміт миру включає три панелі, на яких кожна країна може показати своє лідерство.

«Що може принести цей саміт? По-перше, довести, що повернення безпеки можливе. По-друге, надати реальний план, щоб кожен крок до миру працював - від ядерної та продовольчої безпеки до повернення полонених та депортованих людей, до повного завершення війни без загрози її початку. Я вірю, що це можливо», - розповів Зеленський.

Зеленський зазначив, що на саміті присутня 101 держава та міжнародна організація. Він вважає, що наразі «немає жодної потреби вигадувати велосипед, коли статут ООН вже визначає підвалини миру та нормального співіснування народів».

«Зараз тут немає росії. Чому? Тому що, якби Росія була зацікавлена в мирі, не було б війни. Ми повинні вирішувати разом, що означає справедливий мир для світу та яким чином він може бути досягнутий у справді тривалий спосіб. Статут ООН є основою для нас. А потім, коли план дій буде на столі, погоджений всіма та прозорий для народів, тоді його буде прокомуніковано представникам росії, щоб на другому саміті миру ми могли зафіксувати реальний кінець війни», - додав він.

Нагадаємо, сьогодні у Швейцарії розпочався Глобальний саміт миру, на який приїхало близько сотні делегацій. Президент України Володимир Зеленський 14 червня прибув до Швейцарії та розповів про свої очікування від Саміту.

За словами голови ОПУ Андрія Єрмака, Україна допускає участь росії в другому Саміті миру.

Також омбудсмен Лубінець розповів, чим Саміт миру може допомогти Україні в обміні полоненими.

Окрім цього, стало відомо, що на Саміт миру допустили російських пропагандистів та опозиційні ЗМІ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: