У Швейцарії сьогодні стартує Глобальний саміт миру: чого очікувати від заходу

Читать на русском
Сьогодні розпочинається Глобальний саміт миру, учасники якого розроблять спільний мирний план для завершення війни в Україні та, як очікується, запропонують його рф.
Getty Images

У суботу у Швейцарії розпочинається Глобальний саміт миру, на який приїхало близько сотні делегацій, у тому числі й Україна. Учасники зустрічі сьогодні та завтра обговорюватимуть «українську формулу миру» та визначать дорожню карту мирного процесу для завершення війни в Україні.

Саміт проходитиме 15 та 16 червня на курорті Бюргеншток, неподалік міста Люцерн.

Напередодні уряд Швейцарії оприлюднив список учасників Глобального саміту миру. У заході візьмуть участь 92 країни та 8 міжнародних організацій. Більша половина – 57 країн-учасників – буде представлена ​​на найвищому рівні президентами або прем'єр-міністрами. Ще 29 держав буде представлено на міністерському рівні.

П'ять країн, серед яких Індонезія, Ізраїль, Об'єднані Арабські Емірати, Південна Африка та Філіппіни, направлять на Саміт світу послів, а представники Бразилії та Ватикану набудуть статусу спостерігача, а не учасника.

Росію на саміт не запрошували.

До проведення саміту президент Володимир Зеленський відвідав десятки країн, аби заручитися підтримкою, та підписав безпекові угоди з низками держав.

Головна мета саміту: обговорення шляхів досягнення справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН та норм міжнародного права. В основі обговорень буде закладено формулу миру президента Володимира Зеленського. Планується, що буде розроблено дорожню карту мирного процесу.

Підсумком саміту світу у Швейцарії має стати фіналізація спільного мирного плану. Кремлю запропонують конкретні кроки для закінчення війни, які підтримає більшість країн світу.

Після завершеня Саміту в неділю відбудуться підсумкові пресконференції, у тому числі за участю президента Володимира Зеленського.

Саміт миру у Швейцарії охоронятимуть 4000 мобілізованих військових.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 14 червня прибув до Швейцарії на Саміт миру та розповів про свої очікування.

В ОПУ заявили, що Україна вже готується до другого Саміту миру, на якому обговорюватимуться результати першого Саміту та дорожня карта миру.

Водночас, російський диктатор володимир путін перед Самітом миру вирішив назвати свої умови для «переговорів». Володимир Зеленський відреагував на нові висловлювання путіна про нібито готовність завершити війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: