Міжнародний суд ООН ухвалив, що Ізраїль має припинити операцію в Рафаху

Читать на русском
Суд ООН зобов'язав Ізраїль негайно припинити військову операцію у місті Рафах на півдні сектора Гази та відкрити КПП Рафах.
фото REUTERS

Міжнародний суд ООН у Гаазі в п'ятницю, 24 травня, ухвалив рішення щодо Ізраїлю після початку військової операції у місті Рафах на півдні сектора Газа.

Трансляцію суду вів Reuters.

Прокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС: реакція країн світуПрокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС. Думки країн щодо цього розділилися, докладніше – на інфографіці.

«Ізраїль повинен негайно припинити свій військовий наступ і будь-які інші дії в Рафасі, які можуть створити для палестинської групи в секторі Газа такі умови життя, які можуть призвести до її фізичного знищення повністю або частково», – заявив президент Міжнародного суду Нават Салам.

Суд також зобов'язав Ізраїль відкрити контрольно-пропускний пункт Рафах між Єгиптом і сектором Газа для доставки гуманітарної допомоги і заявив, що він має надати слідчим доступ до анклаву і відзвітувати про досягнутий прогрес протягом одного місяця.

Рішення було ухвалено колегією з 15 суддів з усього світу. За – 13 голосів, проти – 2 (судді з Уганди та самого Ізраїлю).

Суд ООН виніс свій вердикт через тиждень після того, як його запросила Південна Африка у рамках справи, в якій Ізраїль звинувачують у геноциді.

У своєму рішенні суд заявив, що гуманітарна ситуація в Газі погіршилася ще більше з того часу, як суд востаннє оголосив про тимчасові заходи у березні.

«Гуманітарну ситуацію зараз можна охарактеризувати як катастрофічну», – сказав Салам.

Судді зазначили, що станом на 18 травня близько 800 тисяч палестинців були змушені залишити Рафах після того, як Ізраїль розпочав військові дії 7 травня.

Нагадаємо, у січні Міжнародний суд ООН закликав Ізраїль не допустити геноциду у Газі.

А вже на початку травня Ізраїль атакував об'єкти ХАМАС у Рафаху. Президент США Джо Байден пригрозив припинити постачання Ізраїлю деяких видів зброї у разі наступу на Рафах.

Незважаючи на це, керівництво Ізраїлю схвалило продовження та розширення операції. Після цього США запропонували Ізраїлю альтернативу операції у Рафаху.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: