Як змінювалося ставлення українців до Дня перемоги 9 травня – соцопитування

Читать на русском
У 2010 році День перемоги 9 травня було одним із найважливіших свят для понад 60 відсотків українців, зараз його вважають значущим лише 11 відсотків.
Фото: Сергій Бахмутов

Ставлення українців до Дня перемоги, який раніше відзначали 9 травня, значно змінилося за останні 14 років. Раніше це було одне з найважливіших свят для більше ніж половини українців.

Такі дані нового опитування КМІС.

Як змінювалося ставлення українців до святкування Дня перемогиУкраїнці за останні кілька років змінили своє ставлення до Дня перемоги – тепер це вже не таке важливе свято. Як відбувалося переосмислення – на інфографіці.

За даними соцопитувань, у 2010 році День перемоги 9 травня було одним із найважливіших свят для 58% опитаних українців.

У 2021 році вже лише 30% жителів України вважали його найважливішим святом, а у 2024 році таких залишилося лише 11%. Найменше шанувальників лише у 1 травня (4%).

За результатами опитування, у рейтингу популярності свят в Україні лідирують Різдво Христове (70%) та Великдень (68%). За ними у рейтингу йдуть День Незалежності України (64%) та День захисників та захисниць України (58%).

Новий рік зараз на п'ятому місці популярності (47%). Після нього у списку – День Конституції (28%), Міжнародний жіночий день (21%) та Трійця (17%).

Найменш популярні свята цього року – День Перемоги та День праці 1 травня.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський минулого року підписав закон «Про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», і цього року Україна вперше відзначає цю дату 8 травня, а не 9 травня, як було раніше.

Тепер 9 травня, згідно з президентським указом, відзначається День Європи.

Сьогодні Володимир Зеленський опублікував звернення з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у якому висловився про новий обстріл армії рф.

На інфографіці «Слово і діло» – як змінювалося ставлення українців до Дня перемоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: