«Немає сенсу тримати за столом переговорів»: Кулеба пояснив, чому рф не запрошують на саміт миру

Читать на русском
На даному етапі, сказав Дмитро Кулеба, в участі росії в Глобальному саміті миру немає сенсу.
Фото: РБК-Україна

Мета червневого Глобального саміту мира – об'єднати країни, які поділяють одні й ті самі принципи. Тому захід не передбачає участі росії. Але потім комунікація з рф все ж таки може відбутися.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю Foreign Policy.

Єрмак допустив участь росії у другому саміті з питань миру в УкраїніУкраїна буде готова розглянути варіант з участю росії в зустрічах, присвячених реалізації пунктів Формули миру.

Він сказав, що у питанні запрошення росії на саміт Україна виходить із досвіду, який отримала у 2014-2022 роках.

«Ми знаємо, що немає сенсу тримати росію за столом переговорів, якщо ви не можете гарантувати, що вона діє добросовісно. Є лише два способи довести росію до ситуації, коли вона діятиме добросовісно. Перший – це успіх на полі бою, а другий – наявність коаліції країн, які розділяють одні й ті самі принципи та однакові підходи. Ось чому на саміті не передбачається участь Р=росії. Тому що мета цього саміту – об'єднати країни, які поділяють принципи та підходи, на яких вони будуватимуть подальші дії. Після цього може відбутися спілкування з росією, і росія зможе взяти участь у переговорах. Тому що ви маєте рацію: зрештою неможливо покласти край війні без участі обох сторін», – сказав Кулеба.

Нагадаємо, Глобальний саміт миру, присвячений питанням врегулювання війни в Україні, відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

Президент Володимир Зеленський заявив, що росія розробила план зі зриву саміту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: