Корупційна схема у Харкові: заарештували бізнесмена-організатора справи

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання детектива НАБУ про застосування запобіжних заходів до чотирьох підозрюваних.
фото: lexinform.com.ua

Вищий антикорупційний суд узяв під варту бізнесмена Сергія Кривого, якого НАБУ і САП підозрюють в організації схеми із заволодіння 159,5 млн грн, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Таке рішення 16 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

На думку слідства, саме Кривий є організатором справи. Він залучив до виконання плану інших підконтрольних осіб, а також посадовців комунального підприємства «Харківські теплові мережі».

До речі, Кривий також є підозрюваним у справі про надання неправомірної вигоди колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському.

«Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Кривого – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів з дня його фактичного затримання. Взяти підозрюваного під варту в залі суду», – йшлося в рішенні.

Одночасно суддя йому визначив 10 млн грн застави як альтернативу. Ці кошти внесли і Кривий вийшов із СІЗО під наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися із міста Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Також суд заарештував першого заступника гендиректора КП «Харківські теплові мережі» Сергія Волика з альтернативою 9,99 млн грн застави та власника ТОВ «Виробничо-інжинірингова компанія «Локо трейн» Юрія Пічугіна із 3 млн грн застави. Вони теж вийшли із СІЗО під такі самі обов'язки, тільки Волику заборонено відлучатися з Харкова, а Пічугіну – з Дніпра.

Крім того, суд відпустив під 8 млн грн застави власника ТОВ «Альянс» Геннадія Жмуренка. На нього поклали такі самі обов'язки як на Пічугіна.

Раніше ВАКС застосував запобіжні заходи до перших трьох підозрюваних.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 160 млн грн, виділеними на відновлення Харкова. За даними слідства, у квітні 2022 року впливовий бізнесмен, який є організатором групи, у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Компанія-постачальник продукції закупила необхідне через низку фірм-прокладок у виробника і продала її комунальному підприємству за понад удвічі завищеною ціною. Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: