Росія попри санкції надасть Індії військові кораблі – Bloomberg

Читать на русском
В найближчі кілька місяців Індія отримає два військові кораблі російського виробництва. Обидві країни працюють в обхід західних санкцій.
Фото: iStock/Roman Zaika

Індія найближчими місяцями отримає від росії два військові кораблі. Обидві країни працюють в обхід санкцій США.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що постачання має відбутися за угодою, яку Індія уклала з росією ще у 2018 році.

Один корабель, найімовірніше, буде передано Індії у вересні, а інший – на початку наступного року. Поставки кораблів відстають від графіка на два роки через війну в Україні.

Крім цього, ще два інших кораблі будуються в Індії у співпраці з рф, але їх введення в експлуатацію затримується через проблеми з ланцюжком поставок.

Індія збільшила імпорт російської нафти у 10 разів – керівництво Indian OilЧастка російського імпорту сирої нафти в Індії збільшилася за минулий рік в 10 разів й продовжує зростати.

«Фрегати з керованими ракетами з функціями малопомітності мали використовувати українські газові турбіни. Після зупинки торгівлі між Україною і росією у 2014 році Індія була змушена купувати їх через посередника», – також говориться у матеріалі.

Санкції США проти рф за її війну в Україні зупинили постачання зброї до Індії більш ніж на рік, оскільки країни намагалися знайти механізм оплати, який би не порушував обмеження. Проте, як повідомляють джерела Bloomberg, Індії і росії, які є стратегічними партнерами, вдалося обійти проблему платежів.

«Нью-Делі платить Москві індійськими рупіями за зброю, але використовує суміш валют, таких як дирхами ОАЕ і долари США, для оплати за сиру нафту. Індія є найбільшим покупцем російської нафти, що постачається морем. Механізм ненадовго зіткнувся з проблемою, коли в Індії накопичилися платежі на мільярди доларів. Нью-Делі відмовився платити в китайських юанях, зважаючи на напружені відносини з Пекіном», – повідомляє агенство.

Зазначається, що США утримуються від покарання Індії за її відносини з рф. Індія, попри нарощування закупівель зброї у США та Франції, а також програму прем'єра Нарендри Моді з виробництва військової техніки в країні, все ще залежить від росії як від головного постачальника зброї.

Нагадаємо, у січні повідомлялося, що Індія прагне дистанціюватися від Москви та відмовитися від російської зброї.

При цьому країна відновила закупівлю російської нафти.

Пізніше стало відомо, що Індія відмовилася від контрактів із «Роснафтою» через санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: