Україну накрив пил із Сахари – Укргідрометцентр

Читать на русском
В Україну разом із хвилею тепла принесло пил із Сахари, сьогодні він пошириться на більшість областей.
kyiv.media

Україну накрив пил із Сахари. Його захопила хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла аномально високі температури повітря останніми днями.

Про це попередили в Укргідрометцентрі.

Найспекотніший рік за історію спостережень: кліматичні антирекорди 2023-гоКліматичні антирекорди 2023 року, найбільш спекотного за всю історію спостережень, – на інфографіці.

«Мешканці західного регіону могли спостерігати це ще вчора, а сьогодні він пошириться на більшість областей України. Небо буде тьмяним. Зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей», – повідомили метеорологи.

Водночас вони наголосили, що не варто плутати запиленість повітря пустельним пилом з таким небезпечним стихійним явищем як пилова буря: «Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше. Синоптики Українського гідрометцентру не очікують посилення швидкості вітру, а отже і бурі цього разу не буде».

Українцям рекомендували закрити вікна, обмежити перебування на вулиці, пити багато води та за наявності очищувача повітря включити його на максимум.

Нагадаємо, дослідження показало, що у 2023 році лише сім країн світу відповідали стандартам якості повітря Всесвітньої організації охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: