По Києву сьогодні вдарили «Цирконами»: що відомо про російські протикорабельні ракети

Читать на русском

У ході ракетної атаки на Київ росіяни використали новітні ЗМ22 Циркон. Аналіз сьогоднішніх уламків дає більше інформації про цей тип ракет.
Фото: росЗМІ

У ході сьогоднішньої ракетної атаки на Київ росіяни використали новітні гіперзвукові ракети ЗМ22 «Циркон».

Про це повідомляє Defense Express.

За даними журналістів, фахівці вже провели першочерговий аналіз уламків ракет, які впали в межах столиці, і виявилося, що окупанти били по столиці саме «Цирконами».

До цього росіяни використовували такий тип озброєння під час атак на Україну лише один раз – 7 лютого 2024 року. Тоді ракета, пошкоджена українською системою ППО, впала на дорогу у Деснянському районі.

Але якщо після удару 7 лютого від «Циркона» залишилися лише фрагменти корпусу та деталей, то сьогоднішні уламки, за попередніми даними, дають більше інформації про цей тип ракет. Так, після вивчення уламків стало відомо, що окупанти справді змогли розробити для ЗМ22 «Циркон» гіперзвуковий реактивний двигун.

Схема пуску цієї ракети має такий вигляд: після виходу ракети з шахти починає працювати розгінний ступінь, що забезпечує виведення «Циркона» на значну висоту. Ракета здійснює політ на висоті кілька десятків кілометрів, після чого починає пікірування і короткочасно розганяється до 7,5 Маха. У той же час вже ближча до землі швидкість «Циркона» вже не гіперзвукова, хоч і надвисока – 4,5 Маха.

«Таким чином, ЗМ22 «Циркон», як і вважалося, не має гіперзвукової швидкості на кінцевій ділянці. Але використання гіперзвукового прямоточного двигуна відрізняє його від Х-47 «Кинжал», де ракета просто прискорюється до таких швидкостей», – зазначено у публікації.

Зазначається також, що реальні можливості ракети дуже відрізняються від заявлених рашистами. Так, президент росії владимир путін хвалився швидкістю ракети до 9 Махів і дальністю запуску до 1000 км, хоча реальна дальність становить близько 700 км.

«Але в будь-якому випадку на кінцевому етапі швидкість 4,5 Маха – більш ніж значна. Для порівняння, радянська Х-22, яку рф також використовує для ударів по українських містах, на термінальній ділянці має швидкість до 2-2,4 Маха. Тому в будь-якому випадку «Циркон» надскладний для перехоплення ракетою. Але сучасні зенітні ракетні комплекси з можливостями протиракетної оборони, як показав практичний досвід ЗСУ, дають змогу боротися з «Цирконом», – підсумували журналісти.

Нагадаємо, сьогодні вранці росія знову атакувала Київ, у місті пролунали потужні вибухи. Сили протиповітряної оборони збили дві ракети, запущені з території окупованого Криму. Внаслідок атаки постраждали 10 людей.

За даними ЗМІ, ціллю балістичної атаки росії на Київ були офіси СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: