Контрабанда на митниці: підозру експрацівнику СБУ частково скасували

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив скаргу захисника підозрюваного експрацівника органу правопорядку на підозру.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд частково скасував повідомлення про підозру, оголошене колишньому працівнику Служби безпеки України Олександру Громику. Йому скасували підозру в частині організації ухилення від сплати податків.

Таке рішення 4 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Скаргу задовольнити частково. Скасувати повідомлення про підозру (Громику – ред.) в частині повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених частиною 3 статті 27 частиною 4 статті 28 частинами 2, 3 статті 212 Кримінального кодексу України», – йдеться в рішенні.

Водночас Громику залишили підозру в частині створення злочинної організації, організації зловживань на митниці під час розмитнення товарів і службовому підроблені. Наразі оприлюднене лише коротка частина рішення, тому поки що невідома причина для скасування частини підозри.

Як відомо, антикорупційний суд продовжив арешт Громика до 28 квітня. Одночасно йому зменшили заставу з 60 до 42,4 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили злочинну організацію, яка займалася зловживаннями на Волинській митниці. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту, чим заподіяли державі понад 475 млн грн збитків.

Як встановило слідство, за період вчинення злочину його учасники під керівництвом експрацівника СБУ у змові зі службовими особами Волинської митниці здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів через міжнародний пункт пропуску «Ягодин».

Схема полягала у маскуванні імпортованих цінних товарів так званими «товарами прикриття» зі значно меншою вартістю. Службові особи Волинської митниці зокрема забезпечували митне оформлення товарів без належного здійснення митних формальностей, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: