Ситуація з кором у світі: скільки випадків захворювання було зафіксовано у 2023 році

Читать на русском

У Всесвітній організації охорони здоров'я стурбовані стрімким зростанням захворюваності на кір у світі, у тому числі в Європейському регіоні. За прогнозами експертів, до кінця цього року більше половини країн матимуть високий чи дуже високий ризик спалахів кору. Кількість випадків захворювання зростає в основному через пропущені щеплення в роки пандемії COVID-19, а рівень смертності, як завжди, вищий у бідних країнах зі слабкими системами охорони здоров'я. На інфографіці «Слово і діло» – ситуація із захворюваністю на кір у світі у 2023 році.

Кір є одним із найбільш заразних інфекційних захворювань (9 з 10 не щеплених людей ризикують захворіти після контакту з хворим), яке передається повітряно-краплинним шляхом (вірус живе в повітрі та на поверхнях до двох годин) і вражає переважно дітей віком до п'яти років. .

Період від інфікування до симптомів становить від 6 до 17 днів. Потім з'являються ознаки захворювання: висипання на шкірі, висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Кір може спричинити такі ускладнення як сліпота, пневмонія, отит, енцефаліт (запалення мозку) та інші.

Найвірніший спосіб захиститись від інфекції – вакцинуватися. Згідно з календарем щеплень в Україні, дітям перше щеплення від кору роблять у 12 місяців, друге – у 6 років. Вакцинуватися можна також дорослим, які не хворіли на кір або сумніваються, що отримали вакцину в дитинстві: схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини з мінімальним інтервалом 28 днів.

Для формування колективного імунітету ВООЗ рекомендує охопити вакцинацією 95% населення.

В Україні спалах кору востаннє був зафіксований у 2017-2019 роках, коли захворіло 115,3 тисячі осіб (41 людина померла).

У 2023 році, за даними МОЗ, у країні було в шість разів більше інфікованих на кір, ніж у 2022 році – 65 випадків проти 11. Випадки захворювання були у Києві та 15 областях. Смертей не було.

Окрім того, з початку 2024 року вже зафіксовано 5 випадків інфікування.

У МОЗ говорять про контрольовану ситуацію із захворюваністю, але підкреслюють низький рівень охоплення населення щепленнями.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, найбільший спалах кору в 2023 році був зафіксований в Індії – 68 тисяч 936 хворих.

На другому місці Ємен, де захворіло 47 тисяч 767 людей. Від 15 до 20 тисяч хворих зафіксовано в Ефіопії, Казахстані та Пакистані. В Азербайджані, ДР Конго, Індонезії, Нігерії та росії захворіли на кір за рік від 10 до 15 тисяч людей.

Від 5 до 10 тисяч випадків кору було зареєстровано в Іраку, Камеруні та Киргизстані.

Найменше випадку захворювання на кір (до 10 за рік) було в таких європейських країнах як Боснія та Герцеговина, Данія, Естонія, Ірландія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Фінляндія, Хорватія. А також у деяких азіатських та африканських країнах.

Нагадаємо, генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейєсус закликав світ підготуватися до майбутніх невідомих захворювань, які можуть загрожувати людству – так званих хвороб Х.

Чи готова до таких хвороб Україна, розповідав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: