Павлюк розповів, скільки ЗСУ готувалися до відбиття повномасштабного нападу рф

Читать на русском
ЗСУ п'ять місяців готувалися до відбиття повномасштабного нападу росії, розповів Олександр Павлюк. За його словами, вже восени 2021-го була велика ймовірність війни.
Фото: Офіс президента України

Збройні сили України протягом п'яти місяців готувалися до відбиття повномасштабного нападу росії.

Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» розповів новопризначений командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк (інтерв'ю відбулося за кілька днів до призначення).

Нове військове керівництво України: які кадрові перестановки провів ЗеленськийЗміни у військовому керівництві України після відставки головнокомандувача Валерія Залужного – на інфографіці.

Павлюк розповів, що вже восени 2021 року була велика ймовірність того, що буде повномасштабна війна. Очевидно, за його словами, було те, що війна охопить щонайменше Луганську та Донецьку області.

«Всі ознаки були, що ми зустрінемо ворога – і не тільки з «ЛНР»/«ДНР», а й з території росії. Тому вже з осені ми приступили до виконання певних дій для того, щоб успішно зустріти і нанести йому максимальне ураження. Розуміючи, що співвідношення сил і засобів було і буде не на нашу користь, але в нас все одно варіантів не було – ми повинні були вистояти, тому що за нами була вся Україна. Тому протягом п'яти місяців ми готувалися до відбиття повномасштабної агресії. Уже в січні-лютому ми отримували телеграми від Головного управління розвідки, в яких передбачалося, що такий варіант можливий. І на лютий місяць ми зробили максимально все, щоб гідно зустріти ворога: всі позиції були максимально посилені, прораховані всі можливі варіанти дій, переміщені всі резерви – ми два рази, як мінімум, проводили повномасштабне тренування, а локальних тренувань було проведено дуже багато», – сказав він.

За словами генерал-лейтенанта, це відіграло свою, можливо, вирішальну роль: у перший день, коли було завдано удару по всіх командних центрах, пунктах управління та місцях можливого скупчення військ, усі удари були вже по порожніх місцях.

Раніше Павлюк розповідав про план росіян щодо захоплення Києва у перші дні повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вважає, що бойові дії в рамках війни росії проти України переходять у нову стадію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: