Федоров про Starlink у росіян: комунікуємо зі SpaceX, щоб системи працювали лише з нашого боку

Читать на русском
Україна працює над тим, щоб на окупованій території працювали лише системи супутникового зв'язку Starlink, які використовуються ЗСУ.
Фото: Кабінет міністрів України

Україна працює з компанією SpaceX над тим, щоб на окупованій росіянами території працювали лише ті системи супутникового зв'язку Starlink, які використовуються ЗСУ.

Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров в інтерв'ю Суспільному.

Маск прокоментував використання Starlink військами рфАмериканський мільярдер Ілон Маск категорично заперечив, що компанія SpaceX продає росії термінали Starlink.

За його словами, українська влада вже комунікувала з цього приводу з американським підприємцем Ілоном Маском.

«Ми подивилися, проаналізували кейс, який був якраз в Ізраїлі, коли загострення конфлікту в Газі ось зараз почалося. Як там виходили з такої ситуації. Ми знайшли відповідний алгоритм, запропонували SpaceX і зараз в нас відбувається чітка комунікація щодо того, як зробити так, щоб кейсів подібних не було», – сказав Федоров.

Федоров зазначив, що SpaceX може відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, проте це може мати погані наслідки для ЗСУ.

«Нам потрібно, аби там Starlink працював, тому що використовуються певні технології, які для нас є важливими також. Вони пов'язані з дронами. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а Starlink, які по суті там з'являються іншим шляхом, не працювали. І ось ми працюємо зі SpaceX», – повідомив міністр.

Федоров також додав, що не вірить у зв'язок між появою систем Starlink у окупантів та коментарями Ілона Маска про війну росії проти України.

«Це було логічно, що вони почнуть їх через треті держави закуповувати і завозити. У них були Starlink, їх вже завозили, просто зараз це потрапило в публічність, їх стало трохи більше», – резюмував він.

Нагадаємо, днями стало відомо, що російські військові дедалі частіше використовують на передовій Starlink. У компанії SpaceX заявили, що не співпрацюють із російським урядом чи військовими, ніколи не продавали Starlink росії та не відправляли обладнання.

У ГУР зазначили, що росія може отримувати Starlink через треті країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: