Україна не розглядає альтернативи американській підтримці – Зеленський

Читать на русском
Україна дуже розраховує на позитивне рішення Конгресу. Однак Зеленський додав, що кошти на допомогу, закладені у проєкт, самі по собі не відкривають шлях до перемоги.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядає альтернативи допомозі США, а також розповів, коли чекати новин щодо двосторонньої безпекової угоди із США.

Про це український лідер говорив на брифінгу після переговорів з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Мюнхенської безпекової конференції.

Який обсяг допомоги США надають Україні та ІзраїлюЯкий обсяг допомоги Штати надавали Україні та Ізраїлю з 2014 року – на інфографіці. Підтримка Ізраїлю була приблизно на одному рівні, України – зростала.

Журналісти запитали, наскільки критично важлива для «шляху України до перемоги» допомога, закладена у багатостраждальний пакет, що очікує рішення Конгресу, та чи мають через це у Києві відчуття, що Україну зрадили.

Зеленський відповів, що Україна дуже розраховує на позитивне рішення Конгресу.

«Чи вважаю я, що тут зрадницька позиція? Ні, тому що я не думаю, що наш стратегічний партнер може дозволити собі не підтримати Україну. Я не бачу можливості для стратегічного партнера зайняти таку позицію. Ми бачимо виклики – електоральні, політичні – але я не хочу їх коментувати, це внутрішні процеси Сполучених Штатів. Але я розраховую, що все ж союзницька позиція залишиться», - зазначив президент.

При цьому, Зеленський додав, що кошти на допомогу, закладені у проєкт, самі по собі не відкривають «шлях до перемоги», і багато залежить також від морального духу українських військових і звичайних українців, санкцій проти росії, підтримки від інших союзників.

«Це велика союзницька робота, робота щоденна. Тому цей пакет – це шлях вперед, але це ще не «перемога», – зазначив президент України.

Водночас, Зеленського запитали, коли очікувати новин щодо двосторонньої безпекової угоди із США у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України. Президент у відповідь зазначив, що робота над двосторонньою безпековою угодою із США триває, але пріоритетом поки що залишається рішення Конгресу щодо допомоги Україні.

Нагадаємо, 16 лютого президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон під час зустрічі в Парижі підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю в межах рамкової декларації «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Угода діятиме десять років.

Того ж дня Україна підписала двосторонню безпекову угоду у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України з Німеччиною. «Слово і діло» розповіло про ключові пункти договору.

Також Зеленський 17 лютого зустрівся у Мюнхені з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. Сторони обговорили можливі дати підписання двосторонньої безпекової угоди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: