Шуфричу повідомили про нову підозру

Читать на русском
Народному депутату Нестору Шуфричу оголосили про нову підозру у фінансуванні росгвардії у Криму.
Фото: Стас Юрченко/Грати

Нардеп від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Нестор Шуфрич, який зараз перебуває у СІЗО за підозрою у держзраді, отримав нову підозру. За даними слідства, депутат платив Росгвардії за охорону його недобудованого оздоровчого центру у Криму.

Про це повідомила пресслужба СБУ та Офіс генпрокурора.

Зрадили, втекли або причаїлися: як склалася доля нардепів із забороненої ОПЗЖІз 43 нардепів фракції забороненої тепер Опозиційної платформи більшість зберегли мандати. Докладніше про долю депутатів – на інфографіці.

«Служба безпеки спільно з Офісом Генерального прокурора і ДБР зібрала нові докази антиукраїнської діяльності народного депутата Нестора Шуфрича, який уже підозрюється у державній зраді.За даними слідства, фігурант налагодив схему фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово захопленому Криму», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, з'ясувалося, що Шуфрич сплачував гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на території півострова. Лише за 3 місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за ці послуги понад півмільйона російських рублів, зазначили у СБУ.

Йдеться про недобудовану профілакторію загальною площею понад 4,5 тис. квадратних метрів, розташовану біля моря в селищі Сімеїз.

Земельна ділянка площею понад 1,5 га входить до рекреаційної зони та межує з дачею Медведчука.

Як повідомляється, цю нерухомість було придбано у підприємств, бенефіціарним власником яких була Оксана Марченко. Відповідну угоду підписала компанія, де виконавчим директором є особистий юрист Шуфрича.

«Згодом фігуранти організували підписання договору зі структурами Росгвардії на «охорону» об'єкта в Криму, за яким щомісяця переказувалося на рахунки окупантів сотні тисяч російських рублів. Крім того, підконтрольна Шуфричу компанія регулярно фінансувала бюджет росії, сплачуючи податки і збори», – повідомили в СБУ.

Слідчі Служби безпеки та ДБР повідомили Нестора Шуфрича та його юриста про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України).

Нагадаємо, 15 вересня Нестору Шуфричу повідомили про підозру у державній зраді. За даними слідства, він тісно співпрацював та виконував завдання російського агента та колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича. Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері.

Наразі Шуфрич у СІЗО, у грудні суд продовжив йому запобіжний захід до 9 лютого 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: