Російські пропагандисти вигадали новий фейк про Залужного: деталі

Читать на русском
Пропагандисти рф поширюють новий фейк про головнокомандувача ЗСУ. Нібито Валерій Залужний готує переворот за участю військових.
Міноборони України

Пропагандисти рф поширюють новий фейк про головнокомандувача ЗСУ. Нібито Валерій Залужний готує переворот за участю військових.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Більшість українців негативно поставилися б до відставки Залужного – опитуванняБільшість українців негативно сприйняли б звільнення Валерія Залужного. Майже половина вірить у конфлікт чи розбіжності між ним та Зеленським.

Росіяни активно поширюють фейк, що Залужний після інформації про свою відставку, закликав Сили оборони влаштувати демарш на Київ і захопити владу. Такі новини спеціалісти Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки помітити у відео, які поширюють російські Telegram-канали.

Відзначають, що відеофейк згенерований пропагандою за допомогою штучного інтелекту, за основу росіяни взяли звернення генерала Залужного з нагоди Дня ЗСУ 6 грудня 2023 року.

«В оригінальному відео змінили колірну гаму та розмили фон, також заповнили відеоряд типовим набором кремлівських наративів, таких як: «повний провал на фронті», «тотальна корупція в Україні», «терористичні акти Зеленського», «солдатів відправляють на забій», – додають у дописі.

Нагадаємо, 29 січня з'явилася неофіційна інформація про те, що Володимир Зеленський звільняє Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Прессекретар президента та Міноборони спростували інформацію.

За інформацією видання The Economist, Залужному запропонували посаду секретаря РНБО, але він відмовився. На його місце можуть призначити Кирила Буданова чи Олександра Сирського (вони, за інформацією інших західних ЗМІ, відмовилися).

У The New York Times написали, що головком не був звільнений через витік новини у ЗМІ.

Згодом у CNN написали, що Зеленський збирається оголосити про звільнення головнокомандувача «найближчими днями».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: