Євросоюз готується до зупинки транзиту російського газу через Україну – Bloomberg

Читать на русском
ЄС вже готується до того, що угода про транзит російського газу до Європи через Україну не продовжуватимуть після закінчення терміну її дії наприкінці року.
Фото: tsoua.com

Європейський Союз готується до того, що угода про транзит російського газу до Європи через Україну не продовжуватимуть після закінчення терміну її дії наприкінці року.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела у керівництві блоку.

Як змінювався обсяг транзиту російського газу через УкраїнуТранзит російського газу через Україну до Європи за роками – на інфографіці. Україна не планує продовжувати контракт після його закінчення в 2024 році.

За інформацією журналістів, замість роботи над можливим продовженням договору лідери ЄС розглядають варіант із альтернативним постачанням газу до Європи.

Попередній аналіз показав, що навіть країни, які найбільше залежать від російського «блакитного палива», включаючи Австрію та Словаччину, зможуть знайти альтернативні маршрути у разі припинення постачання. Зокрема, ЄС розглядає варіант зі збільшенням пропускної спроможності інших газопроводів, таких як «Турецький потік».

Крім того, окремі єврочиновники вважають, що країни та компанії з контрактами, термін дії яких спливає після 2024 року, все одно могли б забезпечити транзит газу через Україну.

Один із методів полягає в тому, що росія постачатиме газ до українського кордону, а потім суб'єкт ЄС укладатиме угоду з оператором газотранспортної системи в Києві на транспортування «блакитного палива» до інших країн Європи.

Очікується, що питання постачання російського газу до ЄС обговорюватиметься у лютому, а повноцінний план представлять міністрам енергетики на зустрічі у Брюсселі, яка запланована на 4 березня.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після переговорів із Денисом Шмигалем в Ужгороді заявив, що Україна нібито готова дозволити транспортування російського газу через свою територію після 2024 року.

ЗМІ з посиланням на пресслужбу українського уряду повідомили, що Україна не продовжуватиме контракт на транзит російського природного газу до Європи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: