Представники кіноспільноти закликали владу перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ

Читать на русском
Представники української кіноспільноти у відкритому листі закликали владу перенаправити 589,6 млн гривень бюджету Держкіно на потреби ЗСУ через недовіру голові відомства Марині Кудерчук.
Shutterstock

Представники української кіноспільноти закликали президента Володимира Зеленського, голову Верховної ради Руслана Стефанчука та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля перенаправити 589,6 млн гривень бюджету Держкіно на потреби ЗСУ.

Про це йдеться у відкритому листі, опублікованому Українською Кіноакадемією.

Український фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар»Український документальний фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували на премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм».

Представники кіноспільноти висловили недовіру керівництву Державного агентства України з кіно Марині Кудерчук та закликали перенаправити бюджет відомства на потреби Сил Оборони України. У листі йдеться, що, враховуючи «роки некомпетентної та неблагополучної роботи керівництва», кошти будуть використані «неефективно та з численними порушеннями».

«У той час як багато кінематографістів стали військовослужбовцями і потребують адекватного забезпечення – від грілок для ніг до дронів, уряд планує виділити рекордне фінансування Державному агентству з питань кіно, яке функціонує без затвердженої стратегії, керується некомпетентною Головою, а рішення про ефективне використання коштів приймає Рада з підтримки кінематографії, яка мала за законом скласти свої повноваження в березні 2023 року», – йдеться у листі.

Президента, Раду та Кабмін закликали:

  • перенаправити кошти з підтримки кінематографії на потреби ЗСУ, крім визначених законодавством зобов'язань Держкіно;
  • звільнити керівництво Держкіно, а також провести прозорий конкурс на посаду нового голови та членів Ради з державної підтримки кінематографії; – розробити новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участю громадськості.

Лист підписали дев'ять організацій (ГО «Українська Кіноакадемія», ГО «Вавилон 13», ГО «Сучасне українське кіно СУК», ГО «Українська гільдія режисерів», ГО «Мистецтво кіно», ГО «86», ГО «UMIND», Ukraїner, UKR.STREAM), а також майже 450 осіб. Збір підписів триватиме до 26 січня.

Зазначимо, за даними «Слово і діло», державна підтримка кінематографії в Україні у 2020 році склала 450,7 млн гривень, у 2021 році – 589,7 млн, у 2022 році – 94,5 млн (до війни планували 1 млрд 687 млн грн), у 2023 році – 85,1 млн.

Нагадаємо, Марину Кудерчук було призначено головою Держкіно у січні 2020 року.

Більше про витрати бюджету-2024 можна дізнатись із інфографіки «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: