Держкіно: як в Україні підтримують українського та зарубіжного кіновиробника

Читать на русском

Новою очільницею Держкіно України стала Марина Кудерчук, яка до призначення два роки працювала в адміністрації кіноконцертного залу в Запоріжжі. Її попередник Пилип Іллєнко звільнився в серпні 2019 року після п'яти років роботи на цій посаді. «Слово і Діло» дослідило, як останнім часом розвивався український кінематограф та як його підтримує держава.

З 2014-го до 2018 року за підтримки Держкіно створено 164 фільми. У прокат вийшло 94 українських картини, за якими за підтримки Держкіно знято 48 кінофільмів. Причому більшість – у 2017-2018 роках. Суттєво зросла й кількість глядачів: якщо в 2014 році на українські фільми прийшло 451 тис. людей, то в 2018 році – 2,5 млн любителів кіно. Касові збори зросли з 16,6 млн грн у 2014 році до майже 200 млн грн у 2018 році.

З держбюджету на 100% підтримується дебютне, дитяче та авторське кіно. Ігрове кіно, документальні та анімаційні фільми держава може фінансувати в обсязі до 80%. На українські серіали виділяють до 50% необхідних коштів.

З осені 2019 року, коли було ухвалено закон щодо державної підтримки кінематографії, зарубіжні кіновиробники можуть податися на кеш-рібейти – відшкодування частини кваліфікованих витрат на кіновиробництво в Україні. На рібейти можуть розраховувати тільки іноземні виробники. Для цього необхідно здійснювати витрати на кіновиробництво в Україні та подати відповідну заявку в Держкіно.

Різниця між рібейтами та прямою держпідтримкою в тому, що перші виплачуються після того, як гроші вже інвестовані, а другі – це, по суті, авансовий платіж. Тобто творці закону переконані, що українські виробники не завжди можуть спочатку знайти фінансування і зняти фільм, а потім отримати компенсацію.

Прибуток від виробництва та прокату фільмів, знятих за підтримки Держкіно, формують спецфонд держбюджету в частині доходів. Гроші надходять від продажу майнових прав на використання фільмів, оплати кіновиробником розгляду заяви щодо отримання держсубсидій на виробництво фільму та з половини прибутків, отриманих від прокату чи передачі прав на використання фільму.

Фінансування Держкіно постійно зростало в останні шість років. У 2014 році з держбюджету було заплановано виділити 67,6 млн грн, але, за даними Держказначейства, виконали лише 33,9 млн. грн. Наступного року держава виділила 175,9 млн грн і майже всі ці гроші були використані. У 2017-му фінансування зросло до 516 млн і, зростаючи в подальшому, досягло суми в 775 млн грн у 2020 році.

У 2018 році з бюджету виключили видатки на проведення концертів і культурологічних заходів та підтримку Національної спілки кінематографістів.

Раніше ми повідомляли, що в серпні 2017 року в Держкіно обіцяли щомісяця по дві українських кінопрем'єри.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: