Окупанти почали використовувати проти ЗСУ новий вид гранат з отруйним газом

Читать на русском
Армія рф віднедавна почала застосовувати проти ЗСУ газові гранати РГ-Во. У них використовуються токсичне хімз'єднання, здатне вбити людину.
Фото: t.me/GeneralStaffZSU

Окупаційна армія рф віднедавна почала застосовувати проти українських воїнів газові гранати РГ-Во.

Про це повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ Андрій Рудик.

У ЗСУ розповіли, скільки хімічних атак здійснила росія з початку вторгненняСилами оборони зафіксовано 626 фактів застосування російською федерацією боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами. З них лише за січень поточного року 51 випадок.

За даними військових, російські війська вперше застосували ці гранати у грудні 2023 року.

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз уже встановили, що в гранаті РГ-Во використовується значно токсичніша хімічна сполука – хлорацетофенон.

Рудик наголосив, що приблизно 70 крапель такого газу вистачить, щоб убити дорослу людину.

«Хлорацетофенон повністю заборонений Женевським протоколом про заборону застосування на війні задушливих, отруйних чи інших подібних газів та бактеріологічних засобів 1925 року. І заборонений для використання у бойових умовах резолюцією Генеральної Асамблеї ООН», – сказав представник Генштабу, додавши, що країна-окупант досі є підписантом обох документів.

Нагадаємо, у грудні стало відомо, що окупанти застосовують хімічну зброю проти ЗСУ на лівому березі Херсона. До цього росіяни обстріляли село на Запоріжжі хімічними боєприпасами.

Раніше у ЗСУ розповіли, скільки хімічних атак здійснила росія з початку вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: