Хунта Нігеру скасувала військову угоду з Євросоюзом

Читать на русском
Представники бунтівників у Нігері, які влітку скинули президента Мохаммеда Базума та захопили владу в країні, розірвали військове партнерство країни з Європейським Союзом.
Фото: Global Look Press

Хунта Нігеру, яка прийшла до влади в результаті перевороту в липні, в понеділок, 4 грудня, оголосила про розривання військового партнерства з Європейським Союзом.

Про це повідомляє Reuters.

Топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році: що про них відомоТоп-10 збройних та політичних конфліктів у світі, за версією міжнародної кризової групи – як довго тривають та скільки загиблих.

За даними міністерства закордонних справ, також було відкликано дозвіл на розгортання місії ЄС у Нігері.

Зазначається, що Нігер та ЄС почали співпрацювати у 2012 році – тоді було створено місію EUCAP (Місії ЄС із розбудови спроможностей) у Сахелі-Нігері. Згідно з офіційними даними, місія налічувала до 150 працівників.

Завдання місії EUCAP у Нігері полягало в допомозі зі зміцнення сектора внутрішньої безпеки країни та його спроможності протистояти різноманітним загрозам безпеці. Здійснювалось це шляхом навчання, стратегічних консультацій та надання обладнання.

Водночас відомо, що у вересні представники хунти уклали військовий союзницький альянс із Буркіна-Фасо та Малі.

Нагадаємо, військовий переворот у Нігері стався 26 липня 2023 року. Законно обраний президент країни Мохамед Базум відтоді залишається під вартою.

Невдовзі після перевороту в Нігері його лідери закрили повітряний простір країни, пославшись на загрозу військового втручання з боку своїх сусідів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: