Шмигаль вперше зідзвонився з новим прем'єром Словаччини: які теми обговорили

Читать на русском
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів першу розмову з главою словацького уряду Робертом Фіцо, який відомий своєю антиукраїнською позицією.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів першу розмову з главою словацького уряду Робертом Фіцо, який відомий своєю антиукраїнською позицією.

Про це Шмигаль розповів у своєму Telegram-каналі.

«Краще нехай 10 років домовляються про мир»: Фіцо не підтримує військову допомогу УкраїніНовий прем'єр Словаччини заявив, що краще нехай Україна та росія десять років домовляються про мир, ніж вбивають без результату.

Під час спілкування сторони окреслили пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці: відновлення, енергетика, розвиток прикордонної інфраструктури.

Шмигаль, зокрема, подякував Словаччині за послідовну підтримку європейської перспективи України, та наголосив на важливості співробітництва у сфері енергетики.

«Торкнулися ситуації на кордоні. Було відзначено, що проїзд першочергових вантажів здійснюється безперешкодно. Розраховуємо найближчим часом на укладення міжурядової угоди про контроль на спільних пунктах пропуску», – написав прем'єр.

Крім того, глави урядів обговорили українську Формулу миру та підтримку Словаччиною її пунктів.

Фіцо, у свою чергу, розповів, що під час розмови «підтвердив зацікавленість Словаччини у наданні допомоги Україні у гуманітарній та цивільній сферах».

Словацький прем'єр також анонсував зустріч із Шмигалем на словацько-українському кордоні, вона запланована на початок 2024 року.

Нагадаємо, що Фіцо після призначення на посаду прем'єр-міністра відзначився низкою скандальних заяв на адресу України. Він, зокрема, назвав війну рф проти України «замороженим конфліктом», а також заявив про намір налагодити відносини з Кремлем.

Крім того, Фіцо та його уряд після приходу до влади припинили передавати військову допомогу Україні. При цьому він пообіцяв, що не перешкоджатиме передачі зброї для ЗСУ від приватних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: