Календар свят та пам'ятних днів, присвячених українським захисникам

Читать на русском

В Україні налічується майже 40 свят та пам'ятних днів, пов'язаних з українськими захисниками. «Слово і діло» склало їхній календар, щоб українці могли вчасно привітати тих, хто захищав та захищає країну від агресора, та згадати тих, хто віддав життя за свободу України.

У січні в Україні відзначають День зовнішньої розвідки (24 числа), встановлений 2018 року п'ятим президентом Петром Порошенком. А також згадують Героїв Крут (29 січня).

У лютому дві пам'ятні дати. 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав: пам'ятна дата була встановлена у 2004 році президентом Леонідом Кучмою та приурочена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

Також 20 лютого в Україні згадують Героїв Небесної Сотні: цього дня в 2014 році на Євромайдані були масові розстріли протестувальників.

У березні відзначають День добровольця (14 березня), День СБУ (25 березня) та День Національної гвардії України (26 березня).

Три свята у квітні: День працівника оборонно-промислового комплексу (13 квітня), День пожежної охорони (17 квітня) та День прикордонника (30 квітня).

До речі, день працівника ОПК – нове свято, встановлене президентом Володимиром Зеленським цього року на честь того, що 13 квітня 2022 року крилатими протикорабельними ракетами «Нептун» українського виробництва було вражено російський крейсер «Москва».

У травні відзначають День піхоти (6 травня), День резервіста (18 травня), День морської піхоти (23 травня), День Державної служби спецзв'язку та захисту інформації (25 травня), Міжнародний день миротворців (29 травня, свято, встановлене ООН). Крім того, 8 травня в Україні наразі День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Червень – єдиний місяць у році, коли немає військових свят та пам'ятних дат. У липні відзначаються День Військово-морських Сил ЗСУ (перший тиждень місяця), День Національної поліції (4 липня), День українських миротворців (15 липня) та День Сил спеціальних операцій ЗСУ (29 липня).

Першого тижня серпня відзначають День Повітряних Сил ЗСУ, 8 серпня – День військ зв'язку, в останній тиждень місяця – День авіації

Також 29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Пам'ятну дату було встановлено указом Зеленського у 2019 році та приурочено до виходу українських військових з оточення під Іловайськом.

У вересні відзначаються День воєнної розвідки (7 вересня), День танкових військ (14 вересня) та День рятувальника (17 вересня).

Першого тижня жовтня відзначається День територіальної оборони, 1 жовтня тепер День захисників та захисниць. 28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників.

3 листопада одразу два свята – День інженерних військ та День ракетних військ і артилерії. 18 листопада відзначається День сержанта ЗСУ, 21 листопада – День десантно-штурмових військ.

6 грудня в Україні відзначають День ЗСУ, 12 грудня – День Сухопутних військ. А 14 грудня згадують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: свято присвячене закінченню будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» дослідило, як в Україні за час війни змінився календар свят та пам'ятних дат.

Влітку президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає зміну дат трьох державних свят.

Також він доручив державним інститутам переглянути систему свят та пам'ятних дат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: