Ексголові ФДМ Сенниченку та іншим оновили підозру: легалізували 10 млрд грн

Читать на русском
Антикорупційні органи повідомили про нові підозри колишньому керівнику державного фонду та учасникам злочинної організації.
Дмитро Сенниченкофото: УНІАН

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про нові підозри колишньому голові Фонду державного майна Дмитру Сенниченку та учасником його злочинної організації. Їм закидають легалізацію понад 10 млрд грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про нові підозри, а саме у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом на суму понад 10 млрд гривень, учасникам злочинного угрупування, яке діяло на чолі з колишнім головою Фонду держмайна України. Дії учасників злочинного угрупування кваліфіковані за Дії учасників злочинного угрупування кваліфіковані за ч. 1, 2, 3 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України та ч. 5 ст. 191 КК України», – інформує САП.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, крім Сенниченка про нову підозру повідомили співорганізатору справи Андрію Гмиріну, ексраднику Сенниченка Юрію Липку, колишнім директорам Одеського припортового заводу Миколі Синиці і Миколі Парсентьєву, екскерівника Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Артуру Сомову, власникам фірми «Агро Газ Трейдінг» Олександру Горбуненку і Володимиру Колоту, фізичній особі Павлу Присяжнюку та ще одному фігуранту.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили про підозру колишньому голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку у створенні та очолюванні злочинної організації. Окрім нього, запідозрили ще 8 людей. Сенниченка оголосили в розшук.

За версією слідства, ексголова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та інші особи здійснили два епізоди злочинної діяльності. Перший – щодо корупції на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. На схемі заводу за період з травня по грудень 2020 року ОПЗ втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод стосувався ОГХК. НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора ОГХК. Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: