Рада обмежила відсоткові ставки за мікрокредитами

Читать на русском
Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9422 про обмеження максимального розміру добової ставки за мікрокредитом до 1%.
Фото: dostyp.com.ua

Верховна Рада в середу, 22 листопада, прийняла в цілому законопроєкт №9422 про обмеження ставок мікрокредитування.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк.

Вона розповіла, що документ підтримали 255 парламентарів.

Як за рік змінилася економічна ситуація в УкраїніЯк за останній рік в Україні змінилися курс долара, ВВП, рівень інфляції, облікова ставка, обсяг держборгу та інші економічні показники.

Законопроєкт передбачає, що максимальний розмір добової ставки за мікрокредитом не може перевищувати 1%. При цьому зниження ставок відбуватиметься поступово: спочатку до 2,5% на день, потім – до 1,5% на день, а через 240 днів після підписання закону президентом – до 1%.

«Усі платежі, як би кредитор не вирішив їх називати, які він планує отримати з клієнта, мають бути завчасно відомі клієнту, прораховані і показані клієнту. Все, що договір не зазначав на момент укладення, боржник сплачувати не повинен», – повідомила нардепка.

Крім того, у законопроєкті прописано процедуру заборони видачі мікрокредитів особам, які мають залежність від азартних ігор та можуть витратити позикові кошти на те, щоб пограти.

Ще один пункт – відомості про всі видані кредити передаватимуться до бюро кредитних історій.

«Так кредитори бачитимуть, наскільки закредитованим є позичальник, та чи зможе він повернути кредит. Усім кредиторам потрібно буде перевіряти кредитоспроможність осіб, які просять у борг», – підкреслила Василевська-Смаглюк.

Нагадаємо, що законопроєкт був розроблений групою депутатів спільно з Національним банком, щоб ускладнити процедуру видачі миттєвих кредитів. Ще у травні представники регулятора зазначали, що переважна більшість договорів на отримання так званих «швидких онлайн-позик» укладаються вночі з метою зробити ставку в онлайн-казино.

Раніше ми розповідали, як за рік змінилася економічна ситуація в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: