В Антарктиді вперше в історії приземлився великий пасажирський літак

Читать на русском
Пасажирський літак Boeing 787 вперше приземлився на замерзлу злітно-посадкову смугу в Антарктиці. Це найбільший пасажирський літак, який будь-коли приземлився на континенті.
Фото: Norwegian Polar Institute

Пасажирський літак Boeing 787 вперше приземлився в Антарктиді. Це найбільший пасажирський лайнер, що прилітав на південний континент.

Про це у суботу, 18 листопада повідомляє Sky News.

«Історичний момент для Norse. Перший літак Boeing 787 Dreamliner, який приземлився в Антарктиді! Ми маємо неймовірну честь бути частиною цієї історичної віхи», – заявили в авіакомпанії Norse Atlantic Airways, яка виконувала рейс.

Авіалайнер мав на меті доставити на станцію «Тролль» в Антарктиді зміну дослідників. На його борту знаходилися 45 пасажирів та 12 тонн дослідницького обладнання, відправлені до цього району в рамках операцій Норвезького полярного інституту.

«Boeing 787-9 LN-FNC, що приземлився на крижану смугу Troll Airfield став найбільшим пасажирським авіалайнером в історії польотів на континент», – зазначають журналісти.

Boeing 787 makes history landing in AntarcticaSky News

Імпровізований аеродром поряд зі станцією «Тролль» ретельно підготували для прибуття літака. Для цього з льодової поверхні спочатку прибрали усі нерівності, а потім створили шорсткості, щоб між шасі літака та льодом виникало зчеплення і авіалайнер не занесло під час гальмування.

«Посадка такого великого літака відкриває абсолютно нові можливості для логістики станції «Тролль», що також сприятиме зміцненню норвезьких досліджень в Антарктиді», – сказала директорка Норвезького полярного інституту Камілла Брекке.

Комерційні рейси в Антарктиду не планують, зосереджуючись на покращенні логістики для стимулювання наукових досліджень.

Раніше до Антарктиди вже літали літаки, проте саме такий, здатний перевозити до 300 пасажирів, приземлився там уперше.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року біля української полярної станції «Академік Вернадський» в Антарктиді випала рекордна кількість снігу, деякі замети сягали 6 метрів.

У лютому 2022 року на українській станції в Антарктиді зафіксували рекордне тепло.

28 січня 2022 року український корабель вперше за 20 років вирушив до Антарктиди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: