У Нацбанку анонсували зростання цін на пальне

Читать на русском
Згідно з даними НБУ, до 2024 року вартість пального стрімко підскочить, а вже з наступного року ціни стабілізуються.
ua.depositphotos.com

В Україні пальне буде стрімко дорожчати до кінця 2023 року. Однак вже з наступного року ціни мають стабілізуватися.

Про це Національний банк України повідомляє в «Інфляційному звіті».

Як змінювалася середня вартість пального в Україні до та після повернення довоєнного ПДВПДВ та акцизи на пальне повернулися на довоєнний рівень. Як змінювалася середня вартість бензину А-95, дизеля та газу до повернення та після.

Як зазначається, зростання цін на пальне очікувано відновилося (на 6,2% р/р у вересні). Причинами цього, передусім, є повернення повного оподаткування, а також зростання світових цін на нафту.

Згідно з даними Нацбанку, у короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться. Це матиме непрямий проінфляційний вплив на вартість інших товарів та послуг.

Однак, як повідомляється у звіті, з наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню вартості нафти у світі.

Як відомо, вартість пального почала зростати з 1 липня, коли Україна повернула довоєнні податки. Після цього деякі мережі підвищили вартість літра бензину та дизельного пального на чверть або на 14 грн.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як змінювалася середня вартість бензину А-95, дизеля та газу минулого і цього року.

Крім того, ми вивчили, в яких країнах найдорожче та найдешевше пальне.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: