Путін применшив загрозу від ATACMS: експерти оцінили наслідки постачання Україні ракет

Читать на русском
Постачання Україні далекобійних ракет ATACMS, за словами аналітиків, може змусити росію відвести свої військові засоби далі від лінії фронту, що підірве її операції.
Фото: Military-Today

Президент росії володимир путін спробував применшити вплив постачання Україні американських балістичних ракет ATACMS, заявивши, що вони не змінять ситуацію на фронті.

Військові експерти, опитані виданням The New York Times, не погоджуються з такою оцінкою.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

«Це балістичні ракети. Він не має захисту від них. Окрім дезінформації. Будь-який склад постачання, командний пункт чи велика концентрація військ у межах 100 миль від лінії фронту під загрозою», – зазначив президент Американського університету у Києві, військовий експерт Ден Райс.

Російські військові блогери також відзначили руйнівні наслідки першого застосування ракет – на аеродромах у Луганську та Бердянську – і назвали ці удари одним із найсерйозніших з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Генерал-лейтенант у відставці та колишній високопоставлений командувач армії США в Європі Бен Годжес заявив, що поява в українському арсеналі ATACMS матиме як негайні, так і довгострокові наслідки на полі бою.

На думку Годжеса, Україна намагатиметься завдати максимальної шкоди російському парку літаків та гелікоптерів. Це може змусити росіян перемістити авіацію на аеродроми далі від лінії фронту, що знизить її ефективність проти українських сил.

Зрештою, сказав Годжес, усі нові ударні засоби дальньої дії мають вирішальне значення для допомоги у розриві сухопутного мосту із Кримом.

Хоча російські військові продемонстрували, що можуть адаптуватися до нового українського озброєння та тактики, за словами аналітиків, вони часто роблять це після серйозних втрат.

Військовий аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Том Карако зазначив, що Україна отримала лише обмежену ракету, тому їй доведеться використовувати їх якомога ефективніше проти цінних цілей – складів боєприпасів та військових аеродромів.

«При правильному використанні ви можете здійснити важливий вплив. Але їхня кількість обмежена. Я не думаю, що це кардинально змінить становище на місцях, але це покращить ситуацію для українців», – сказав він.

Аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що російські гелікоптери, що діяли поблизу лінії фронту, використовувалися для нападу на механізовані українські сили, розгорнуті для контрнаступу на півдні. Перебазування літаків на аеродроми далі в тил скоротить тривалість операцій, які проводитимуть росіяни.

Нагадаємо, 17 жовтня після ударів по аеродромах у Луганську та Бердянську президент Володимир Зеленський підтвердив отримання ракет ATACMS та зазначив, що вони «вже показали себе».

У Білому домі уточнили, що Україні передано ракети з дальністю 165 кілометрів.

За інформацією ЗМІ, США передали Україні близько 20 ракет ATACMS із касетною бойовою частиною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: