Справа аеропорту «Одеса»: обрано запобіжний захід одному з фігурантів

Читать на русском
ВАКС за клопотанням НАБУ обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі про незаконне заволодіння КП Міжнародний аеропорт Одеса.
Фото Слово і діло

У справі про незаконне заволодіння міжнародним аеропортом Одеса обрано запобіжний захід одному з колишніх керівників ТОВ.

Про це повідомила пресслужба САП у понеділок, 16 жовтня.

Топ найбільших застав підозрюваним під час повномасштабної війниРейтинг найбільших застав підозрюваним, призначених судом у період повномасштабної війни – на інфографіці.

«16 жовтня 2023 року слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом стратегічного об’єкту - КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності, а саме одному з колишніх директорів спільно створеного ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса»», – йдеться у повідомленні.

Суд частково задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави у розмірі 12,078 млн грн.

Також повідомляється, що на фігуранта до 29 жовтня покладено такі процесуальні обов'язки:

  • прибувати на першу вимогу до детективів, прокурора, суду; не відлучатися з м. Київ без дозволу детектива , прокурора чи суду; повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками; здати на зберігання детективам НАБУ свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру бізнесменам Борису Кауфману і Алексу Боруховичу, а також колишньому міському голові Одесі Олексію Костусєву та його ексзаступнику. За даними слідства, у 2011 році група осіб, до якої входили колишній Одеський міський голова, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два бізнесмена, розробили та реалізували злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного об'єкту – міжнародного аеропорту перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

В результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над вказаним об'єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість, особи які отримали контроль над аеропортом роками привласнювали дохід від його діяльності. Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

Антикорупційний суд заарештував Кауфмана з альтернативою 268,4 млн. грн. застави. Також було обрано запобіжний захід бізнесменові Боруховичу. А НАБУ оголосило у розшук колишнього міського голову Одеси Олексія Костусєва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: