Українські спецслужби можуть стояти за атаками на союзників «Вагнера» у Судані – CNN

Читать на русском
Українські спецслужби можуть бути причетними до атак на воєнізоване угруповання Сили швидкого реагування в Судані, яке підтримує група Вагнера.
Фото: CNN

Українські спецслужби можуть стояти за серією ударів безпілотників та наземною операцією, спрямованою проти підтримуваного ПВК «Вагнер» ополчення неподалік столиці Судану.

Про це йдеться у розслідуванні CNN.

Судан перебуває на порозі повномасштабної громадянської війни – ООНВ ООН глибоко стурбовані через те, що конфлікт між збройними силами Судану поставив країну на межу повномасштабної громадянської війни, яка потенційно дестабілізує весь регіон.

У розмові з телеканалами українське військове джерело охарактеризувало операцію як роботу «несуданських військових». На запитання, чи стоїть за атаками Україна, він відповів, що «ймовірно, відповідальність за це несуть українські спецслужби».

Операція включала серію нападів на воєнізоване угруповання «Сили швидкого реагування» (RSF), яке, ймовірно, отримує допомогу від російської приватної військової компанії «Вагнер» у боротьбі проти суданської армії за контроль над країною.

У ході розслідування серії ударів журналісти CNN виявили «відмінні риси атак дронів в українському стилі».

Як мінімум у восьми ударах використовувалися комерційно доступні дрони, які часто застосовують українці. Крім того, на контролері дрона було видно український текст. За словами експертів, використана тактика, а саме скидання дронів прямо на ціль, була дуже незвичайною для Судану та всього африканського регіону.

Нагадаємо, бої у Хартумі розпочалися у квітні 2023 року внаслідок розбіжностей між двома місцевими воєначальниками – генералом Абделем Фаттахом аль-Бурханом та Мохамедом Хамданом Дагало.

Навесні та влітку в країні була спроба встановити перемир'я, але бої відновилися знову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: