Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців: названо терміни

Читать на русском
Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців, які виїхали до ЄС через вторгнення рф.
Фото Слово і діло

Європейська комісія офіційно запропонувала продовжити тимчасовий захист українських біженців до березня 2025 року.

Про це повідомляється на сайті ЄК у вівторок, 19 вересня.

Як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенцівУ 2022 році у світі налічувалося 35,3 млн біженців та 62,5 млн внутрішніх переселенців. На інфографіці – як змінювалась їхня кількість останні 30 років.

«Сьогодні Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для людей, які рятуються втечею від агресії росії проти України, змістивши дату з 4 березня 2024 року на 3 березня 2025 року. Це забезпечить визначеність та підтримку понад 4 млн осіб, які мають захист у всьому ЄС», – йдеться в заяві.

Як відомо, директива ЄС про тимчасовий захист біженців з України була розрахована до березня 2024 року.

Але Єврокомісія вважає, що причини надання тимчасового захисту залишаються, і тому тимчасовий захист слід продовжити як необхідну відповідь на поточну нестабільну ситуацію, яка ще не сприяє безпечному та тривалому поверненню тих, хто користується тимчасовим захистом до ЄС.

Тепер цю пропозицію ЄК має затвердити Рада ЄС.

Як відомо, завдяки тимчасовому захисту українці мають право на легальне перебування на території ЄС, отримання базового пакету соціальних послуг та працевлаштування.

Нагадаємо, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала, що запропонує ЄК продовжити термін дії захисту для українців, які виїхали до Євросоюзу. Раніше повідомлялося, що Європа витратила понад 40 млрд євро на українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: