Литва закликала ЄС збільшити підтримку України

Читать на русском
У Литві переконані, що ЄС слід додати кошти на дороги, порти, мости та аеропорти, оскільки ті дозволяють ЗСУ швидко пересуватися.
Фото: Flickr/Lietuvos Respublikos Seimas

Європейському Союзу варто виділити більше коштів на підтримку України в своєму переглянутому довгостроковому бюджеті.

Про це заявила міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте, повідомляє Reuters.

Посадовиця нагадала, що у червні в рамках перегляду бюджету ЄС на 2021-2027 рр. Єврокомісія запропонувала виділити 50 млрд євро у вигляді грантів та кредитів для України, щоб підтримати її у боротьбі з російською агресією.

Скайсте зауважила, при перегляді бюджету ЄС необхідно додати кошти на дороги, порти, мости та аеропорти, від яких залежить пересування ЗСУ. Вона додала, що виділених на ці цілі 1,7 млрд євро недостатньо.

«Ми бачимо, що потреба в інфраструктурі військової мобільності зростає. Лише для Литви вона перевищує мільярд євро», – сказала очільниця міністерства.

Журналісти зазначили, що цього року ЄС виплатить Україні 18 мільярдів євро у вигляді пільгових кредитів. Але якщо пропозиція і лишиться на рівні 50 млрд євро, то з 2024 по 2027 рік Україна отримуватиме лише 12,5 мільярдів щорічно.

«Якщо розділити вказану у пропозиції суму євро на чотири роки, то вона буде меншою, ніж цього року. Тому наша пропозиція полягає в тому, що, можливо, ми зможемо досягти того ж рівня, який був у 2023 році. Якщо ми будемо мати той самий рівень, що і в 2023 році, то це буде 72 млрд», – заявила Скайсте.

Нагадаємо, у Білому дому прагнуть прискорити виділення додаткової допомоги для України.

Також повідомлялося, що Південна Корея надасть Україні допомогу більш ніж 2 млрд доларів.

Раніше головний дипломат ЄС Жозеп Боррель запропонував суттєво збільшити фонд військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: