САП передала до СБУ справу ексголови податкової служби Верланова

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор змінив підслідність у справі за підозрою колишнього очільника податкової служби.
фото: uk.wikipedia.org

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко передав до Служби безпеки України справу за підозрою колишнього голови Державної податкової служби Сергія Верланова у зловживанні службовим становищем.

Таку постанову він виніс ще 19 червня, повідомляє «Слово і діло».

4 вересня Вищий антикорупційний суд залишив без розгляду клопотання детектива НАБУ про заочний арешт Верланова. Детектив попросив його не розглядати, оскільки у цій справі змінили орган слідства. В рішенні не вказується, хто саме наразі розслідує справу Верланова.

Водночас, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, керівник САП Клименко ще 19 червня 2023 року виніс постанову про зміну підслідності. Наразі справу Верланова розслідує Головне слідче управління Служби безпеки України.

Нагадаємо, 20 жовтня 2020 року Офіс генпрокурора повідомив Верланову про підозру. Того ж дня заступник генпрокурора змінив підслідність у справі за НАБУ і САП.

За версією слідства, ексголова ДПС Верланов міг вчинити умисне зловживання владою та службовим становищем під час здійснення повноважень, з метою одержання неправомірної вигоди для ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг».

Згідно до наказу Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, було проведено документальну планову виїзну перевірку ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг» з питання дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства. Під час її проведення виникли протиріччя в частині оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин, усунення яких потребувало спеціальних технічних знань.

Тому, Дніпропетровське управління ОВПП ДФС України звернулося із запитом до Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» з проханням надати інформацію щодо змін корисних копалин під час їх видобування. В результаті цього було встановлено заниження податкових зобов'язань ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг» з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на суму 2,24 млрд грн. Пізніше, як вважає слідство, Верланов в інтересах «Арселорміттал Кривий Ріг» повністю скасував ці зобов'язання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: