Саміт G20 погодив спільну декларацію, згадали й про Україну

Читать на русском
Лідери Великої двадцятки на саміті в Нью-Делі у суботу, 9  вересня, досягли консенсусу щодо спільної декларації.
Укрінформ

Лідери «Великої двадцятки» на саміті в Нью-Делі у суботу, 9 вересня, досягли консенсусу щодо спільної декларації.

Про це повідомляє The Hindustan Times.

Прем’єр головуючої у G20 Індії Нарендра Моді оголосив, погодження декларації свідчить про те, що учасниці змогли знайти компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни рф проти України.

«Щодо війни в Україні, нагадуючи про дискусію на Балі, ми повторили наші національні позиції та резолюції, прийняті в Раді Безпеки ООН і Генеральній Асамблеї ООН, і підкреслили, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій його повноті. Відповідно до Статуту ООН, усі держави повинні утримуватися від загрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави», – йдеться у документі.

У декларації звернули увагу на людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності та інфляції.

«Ми закликаємо всі держави дотримуватись принципів міжнародного права, включаючи територіальну цілісність і суверенітет, міжнародне гуманітарне право та багатосторонню систему, яка гарантує мир і стабільність. Мирне розв’язання конфліктів і зусилля з вирішення криз, а також дипломатія та діалог є критично важливими», – зазначають у заяві.

Країни G20 наголосили, що будуть об’єднувати зусилля для подолання негативного впливу війни на світову економіку.

Нагадаємо, у списку запрошених постійних членів на саміт є володимир путін. Також у якості гостей покликали представників Бангладеш, Єгипту, Маврикія, Нідерландів, Нігерії, Оману, Сінгапуру, Іспанії та ОАЕ.

Україна ж не отримала запрошення на саміт. Таке рішення ухвалили через те, що G20 займається економічними питаннями, такими як зростання та розвиток груп країн та окремих держав.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: