Україна отримає від США 1 мільярд доларів для посилення контрнаступу – Блінкен

Читать на русском
США виділить Україні понад 1 мільярд доларів допомоги. Гроші спрямують, зокрема, на підтримку ППО та розмінування.
Державний секретар США Ентоні БлінкенФото: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про новий пакет допомоги США Україні на понад мільярд доларів.

Про це повідомляє CNN.

На пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою під час візиту в Київ Блінкен розповів, що ця допомога передбачає військове, гуманітарне та бюджетне спрямування.

«Прогрес у контрнаступі, що триває, останніми тижнями прискорився. Ця нова допомога допоможе зберегти його та наростити подальший імпульс», – сказав він.

Які країни-союзники роблять найбільший внесок у перемогу УкраїниВійськова, гуманітарна та фінансова допомога Україні – хто з союзників робить найбільший внесок у перемогу.

Пакет включає озброєння для ЗСУ, зокрема компоненти системи протиповітряної оборони, керовані реактивні системи залпового вогню для HIMARS, боєприпаси та системи зв’язку. Ця зброя надходитиме із запасів Пентагону.

Також до нього входять боєприпаси зі збідненим ураном – ними можуть стріляти з танків Abrams американського виробництва, які прибудуть в Україну вже цієї осені.

Крім того, новий пакет зобов’язує виділити 100 мільйонів доларів на військову підтримку через іноземну програму військового фінансування. Це відбувається на тлі того, що між США та Україною тривають переговори щодо довгострокової підтримки.

«Ми обговорили з президентом Володимиром Зеленським довгострокові стійкі заходи безпеки, які забезпечуватимуть постійну підтримку у сфері безпеки та поставки сучасного військового обладнання на суші, у повітрі, на морі та в кіберпросторі, а також навчання та обмін розвідувальними даними», – сказав Блінкен.

Повідомляється, що понад 200 мільйонів доларів з нового пакету допомоги буде спрямовано на «підтримку прозорості та реформ, зміцнення зусиль у сфері боротьби з корупцією, верховенства права та сектору правосуддя».

Ще 206 мільйонів доларів буде спрямовано на критично важливу підтримку, включаючи їжу, воду та притулок для тих, хто живе в Україні та тих, хто змушений тікати до сусідніх країн.

Крім того, 90 мільйонів доларів гуманітарної допомоги буде спрямовано на розмінування.

Держсекретар США зазначив, що США прагнуть переконатися, що Україна має все необхідне не лише для успіху в контрнаступі, а й для довгострокової перспективи.

«Ми хочемо бути переконані, що Україна має сильний стримуючий фактор, сильну обороноздатність, щоб у майбутньому подібні агресії не повторилися», – наголосив він.

Нагадаємо, 6 вересня Київ відвідав держсекретар США Ентоні Блінкен.

Раніше стало відомо, що США виділили Україні новий пакет озброєнь, у списку снаряди зі збідненим ураном.

Нагадаємо, 6 вересня Київ відвідав держсекретар США Ентоні Блінкен.

Раніше стало відомо, що США виділили Україні новий пакет озброєнь, у списку снаряди зі збідненим ураном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: