ПЦУ з 1 вересня перейде на новоюліанський календар: що зміниться у датах

Читать на русском
Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар зміняться дати деяких церковних свят та постів.
facebook.com/Orthodox.in.Ukrain

Православна Церква України відзавтра переходить на новоюліанський календар. У зв'язку з цим зміняться дати деяких свят та постів.

Про це повідомила пресслужба ПЦУ у Facebook.

Календар свят та пам'ятних дат в Україні: що змінилося за час війни з росієюЯкі нові свята з'явилися в Україні за часів війни за росією, які свята перенесли на інші дати – на інфографіці.

«Відзавтра, з початком церковного новоліття, Православна Церква України переходить на новоюліанський календар. Таким чином реалізовується відповідне рішення найвищої владної соборної інституції нашої Церкви – Помісного Собору», – йдеться у повідомленні.

У ПЦУ розповіли, що саме зміниться.

Зокрема, дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад (будуть відзначатися на 13 днів раніше).

Наприклад: 8 (а не 21) вересня відзначатимемо свято Різдва Пресвятої Богородиці, 14 (а не 27) вересня – Воздвиження Хреста Господнього, 1 (а не 14) жовтня відзначатимемо Покрова Пресвятої Богородиці. З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове святкуватимемо 25 грудня.

Є зміни і щодо церковних постів.

Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла – вже 29 червня.

«Отже не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці. Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла – з 1 по 5 липня», – пояснили в церкві.

Великий піст триватиме з 18 березня до 4 травня. Великдень у 2024 році припадає на 5 травня.

«Тут нагадаємо, що ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем. Адже календарна традиція щодо обчислення Пасхалії є загальною для всіх Помісних Православних Церков», – додали у ПЦУ.

Календарна реформа проходитиме без примусу, поступово.

Нагадаємо, у липні цього року ПЦУ офіційно затвердила перехід на новий календар. До цього Українська греко-католицька церква перейшла новий календар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: