ВАКС продовжив арешт підозрюваного у підкупі антикорупціонерів

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання детектива НАБУ про продовження строку тримання під вартою одного з підозрюваних.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 13 жовтня строк тримання під вартою директора ГО «Солом'янська варта» Віктора Дорофеєва. НАБУ і САП підозрюють його у підбуренні обвинуваченого Миколи Ільяшенка до дачі хабаря за укладання угоди про визнання винуватості.

Таке рішення 15 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд продовжив арешт Дорофеєва до 19 серпня. Водночас альтернативою йому визначили 4 млн грн застави. Детектив НАБУ просив знову продовжити арешт з такою самою заставу. Суд клопотання задовольнив частково, залишивши підозрюваного під арештом, але зменшив його заставу до 3 млн грн.

«Клопотання детектива про продовження строку тримання під вартою - задовольнити частково. Продовжити строк запобіжного заходу у виді тримання під вартою підозрюваному (Віктору Дорофеєву – ред.) на 60 днів до 13 жовтня 2023 року включно», – йдеться в рішенні.

За версією слідства, у 2020 році директор ГО «Солом'янська варта» Віктор Дорофеєв і керівник ГО «Екологічний захист та контроль» Віктор Сергійчук звернулись до одного з підозрюваних, а згодом обвинуваченого у резонансній справі щодо спроби підкупу керівництва САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Йшлося про колишнього першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у місті Києві Миколу Ілляшенка.

Прикриваючись нібито зв'язками у НАБУ, САП та ВАКС, зловмисники намагались переконати Ілляшенка сплатити понад 1,8 млн доларів США для позивного вирішення питання щодо укладення угоди з прокурором та уникнення покарання за вчинений злочин. Також НАБУ і САП встановили причетність до справи адвоката Андрія Кіченка, який нібито представився помічником судді ВАКС. Зловмисників затримано на «гарячому», одразу після одержання ними частини обумовлених коштів - 50 тисяч доларів. Дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст.190 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: