По яких нафтобазах та НПЗ в Україні била росія під час повномасштабної війни

Читать на русском

Росія в ніч проти 10 серпня вдарила безпілотниками і зруйнувала нафтобазу в Дубенському районі Рівненської області. Після початку повномасштабного вторгнення окупанти регулярно атакували українські паливно-мастильні бази, а також нафтопереробні заводи, після чого в країні виник дефіцит пального. Більшість атак було здійснено у першій половині 2022-го, їхня географія – на інфографіці «Слово і діло».

У перші дні повномасштабної війни на Київщині одразу два нафтосховища було пошкоджено внаслідок обстрілів. У Васильківському районі спалахнуло сховище нафтопродуктів КЛО, воно було зруйноване. Також було зруйновано нафтобазу у Бородянці.

28 лютого було підірвано нафтобазу в Охтирці Сумської області.

3 березня росіяни розбомбили нафтобазу у Чернігові, 7 березня – у Житомирі (ТОВ «WOG-Рітейл») та області. У Житомирі постраждали троє рятувальників, які ліквідували пожежу.

Крім того, під удар знову потрапили нафтобази на Київщині – знову у селі Крячки, а також у селі Калинівка. Нафтобаза в Калинівці горіла п'ять днів: як повідомили в екологічній інспекції, було знищено 22 резервуари з нафтопродуктами, 8 залізничних естакад з вагонами-цистернами, трубопроводи. Збитки довкіллю оцінили майже в 425 млн гривень, у повітря потрапило 20 тисяч тонн забруднюючих речовин.

Наприкінці березня російські війська завдали ракетних ударів по нафтобазах на заході України – у Дубно, Львові, Луцьку та Рівному – а також у Дніпрі.

2 квітня було завдано першого з мінімум чотирьох ударів по нафтопереробному заводу у Кременчуці, який був основним виробником пального в Україні.

Інфраструктура підприємства була знищена, але росіяни все одно атакували його ще 24 квітня, 12 травня та 18 червня (одразу шістьма ракетами).

У квітні також були атаковані нафтосховища та НПЗ в Одесі та нафтобаза у Новомосковську (Дніпропетровська область).

Станом на початок травня, за даними Міністерства екології, в Україні було зруйновано 35 нафтобаз, збитки довкіллю від цього перевищили 3 млрд гривень. На той час, зокрема, через зупинення Кременчуцького НПЗ та проблеми з логістикою, в Україні виник серйозний дефіцит пального. Стабілізувати ситуацію вдалося лише ближче до осені.

У червні росія здійснила ще одну масштабну атаку на нафтобазу у Новмосковську. Пожежу гасили понад чотири дні, 14 людей постраждали, а 3 рятувальники загинули через вибух резервуару з паливом.

У вересні ракетних ударів було завдано по нафтобазах у Кривому Розі та районі.

Цього року відомо лише про дві атаки на такі об'єкти, обидві були здійснені безпілотниками: 3 травня – у Кропивницькому, 10 серпня – у Дубенському районі Рівненської області.

Нагадаємо, через горіння нафтопродуктів у повітря потрапляють небезпечні речовини. Докладніше про негативний вплив російської агресії на довкілля, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Ми також аналізували, як змінювалися ціни на пальне протягом повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: