Пожежу на Лисичанському НПЗ не можуть згасити через обстріли, є загроза вибуху

Читать на русском
Російські окупаційні війська вчергове обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод, на якому досі вірує пожежа. Через постійні обстріли її не можуть згасити.

Окупаційні війська російської федерації обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод, через що на ньому сталася пожежа. Підрозділи пожежників не можуть її згасити через постійні обстріли, існує загроза вибуху на заводі.

Про це повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

«Росіяни обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську - другий за потужністю такий завод України. Наразі є загроза вибуху. Внаслідок влучання рашистських снарядів загорілися виробничі потужності заводу - установка з отримання сірки та станція змішування речовин. Там триває пожежа, яка охопила понад пів гектара території. Працівники ДСНС намагалися загасити полум'я, проте через артилерійські обстріли рф зупинилися та покинули зону небезпеки», – сказала Денісова.

За її словами, наразі гасіння пожежі неможливе, оскільки обстріли російських військ не припиняються. Омбудсмен пояснила, що крім людських жертв, інфраструктурних руйнувань і зниження обороноздатності нашої держави, знищення нафтобаз критично позначається на довкіллі.

«Внаслідок згорання нафтопродуктів виділяються канцерогени та критично небезпечні для здоров’я людей та довкілля шкідливі речовини. Таких масштабів екологічного забруднення в Україні ще ніколи не було», – підкреслила вона.

Як стверджує Денісова, такими діями росіяни грубо порушують всі норми міжнародного права. Відповідно до Женевських конвенцій, збройні сили під час військових дій повинні дотримуватися обмежень і принципів, які спрямовані на захист довкілля від широкомасштабної, тривалої та серйозної шкоди.

Нагадаємо, 8 травня керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що українські військові відійшли від Попасної на заздалегідь підготовлені міцніші позиції.

Раніше окупанти завдали авіаудару по школі в Білогорівці Луганської області. За попередніми даними, загинути могли близько 60 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: